Насловна Друштво Гушење националне свиjести: Видовдан небитан за српске медије!

Гушење националне свиjести: Видовдан небитан за српске медије!

3
ПОДИЈЕЛИ

Иако је ријеч о једном од највећих српских празника, нарочито значајном за националну свијест и представља подсјетник на историјске догађаје и прекретнице попут Косовске битке или „слободарског пуцња“ Гаврила Принципа, српски дневни листови нису осетили потребу да овај догађај данас позиционирају на насловну страну!

telegraf

Тако су прорежимски „Информер“ и „Српски телеграф“, уместо приче о косовским јунацима и дану који има посебно значење за српско друштво и национално биће, одлучили да пажњу посвете теорији по којој премијера Вучића покушавају да сруше америчка амбасада, односно ЦИА.

informer

Таблоид „Ало“, са друге стране, такође је изигнорисао ову тему, а централну позицију на насловни заузима предсједник СПС-а Ивица Дачића, којег новинари овог листа оптужују да штити интересе Америке умјесто интереса Србије.

alo

Такође, „Куриру“ је од Видовдана битнија прича о односу Бориса Тадића и Микија Ракића, а уредништво овог листа процијенило је да већи значај за Србе свакако има и гола брадавица естрадне уметнице Ане Николић, која такође „краси“ насловницу.

kurir

Грађански оријентисани „Блиц“ приоритет је дао случају Шарић, али и приватном „чаврљању“ тенисера Ендија Мареја и Јанка Типсаревића.

blic

Тема дана за „Политику“ и „Данас“ представљају евроинтеграције Србије и утицај Брегзита, док се „Вечерње новости“ фокусирају на дневно-економске теме.

politika

Американци стално говоре о једанаестом септембру, чак и већина наших грађана зна за тај датум али не зна већину битака у нашој историји. Тако се чува национална свијет и сјећање. Сваког једанаестог септембра, дана који је болна рана Америке, сваке године, сви амерички часописи, сви медији, електронски, писани, интеренет говоре о једанаестом септембру – тиме чувају своју историју од заборава. А ми? Којим ће медијима ако не српским бити важан Видовдан?

danas

Црногорска капа била је корота са угашеним Косовом, сваког би се вијека по једна сунчева зрака додавала. На тај начин се одржавао спомен Косовске битке. Данас, имамо више средстава, више могућности. Медији су, међутим, одлучили да пређу преко најтежег дана српске историје ћутањем. 

novosti

Каже Давид у једном од својих Псалама: „Ако те заборавим Јерусалиме, нека ме заборави десница моја!“ Шта ово говори о нама? О медијима који, умјесто да данас имају просвјетитељску улогу, врше свјесно игнорисање овог датума, његово значење по сопствени народ и калемљење на неважне проблеме и туђу културу. Ради се о гушењу националне свијести и заборављања сопственог идентитета.

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Jevreji nece zaboraviti Jerusalim ali mediji po necijoj naredbi hoce Kosmet. Treba da se ovaj narod odrodi od sebe i klonira u americku praznu skoljku. Treba da smo niko, ispraznjeni od identiteta, sustine da bismo postali nista, i laki za mamipulaciju.
  Perfidna agresija, najgora od svih, iz nas se čupa duša.

 2. 0
  0

  Brisu nas,namjerno. Precutkuju. Dave zive u cutanje. Uvijek je bilo brankovica koji rade protiv svojeg naroda. Dusmani i poslusnici dusmana

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here