Насловна Политика Гугл крши холандске прописе о приватности

Гугл крши холандске прописе о приватности

0
ПОДИЈЕЛИ

google

Америчка интернет компанија Гугл (google), праксом комбиновања личних података са својих различитих „онлајн“ сервиса, крши холандске законске прописе о приватности и мораће да промени начин на који функционише, саопштило је холандско надзорно тело после седмомесечне истраге.

„Гуглова комбинована употреба личних података од како је увела нову политику о приватности 2012. године, представља кршење Закона о заштити личних података“, саопштила је Холандска управа за заштиту података (Dutć Data Protection Authority, DDPA).

„Гугл линкује личне податке корисника интернета прикупљене путем различитих Гуглових сервиса, а да не информише кориснике или тражи њихово допуштење“, наводи то тело са шедиштем у Хагу, које саветује владу о прописима за заштиту приватности, пренео је АФП.

ДДПА је објавила извештај на стотину страница после седмомесечне истраге, у ком је навела да Гугл употребљава тзв. кукис (cookies) за праћење активности на рачунару, без информисања корисника или давања могућности да се то одбије, чиме крши холандски пропис о заштити података.
„Све што урадите на интернету омогућава Гуглу да сачини лични профил постављањем „кукиса“ (…) а без дозволе то не можете да радите“, рекао је челник ДДПА Јакоб Констам јавном холандском радиодифузном сервису НОС (Nederlandse Omroep Stićting).

„Морате да питате кориснике (пре него што користите „кукисе“), то је оно што каже закон и оно што ми кажемо“, додао је Констам.

Према његовим речима, пристанак за комбиновање личних података, укључујући и „сурфовање“ различитим страницама, по холандском закону, „није обухваћен прихватањем општих услова (приватности) сервиса“, пренео је Асошијетед прес.
ДДПА наводи да је Гугл под истрагом надлежних органа за заштиту приватности у Великој Британији, Француској, Немачкој, Италији, Холандији и Шпанији.

Констам је, такође, упозорио да би Гугл, не поштујући прописе о заштити приватности у различитим земљама, могао да се суочи са казнама.

АП преноси изјаву Гугловог портпарола Ала Вернија да политика компаније за заштиту приватности уважава европско
законодавство и омогућава тој компанији да „креира једноставније, ефикасније сервисе“.

Верни је додао да је Гугл „у потпуности ангажован“ у холандској истрази и да ће наставити тако да чини.

Америчка новинска агенција подсећа да је шпанска Агенција за заштиту података у јуну саопштила да је покренула поступак санкционисања након што су прелиминарном истрагом утврђени могући прекршаји „Гугл спеина“ (Google Spain) и „Гугл инка“ (Google Inc), наводећи да би та компанија могла да се суочи са казном до 300.000 евра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here