Насловна Друштво Гардиан: И Црна Гора у дужничкој кризи, проблем може настати „преко ноћи“

Гардиан: И Црна Гора у дужничкој кризи, проблем може настати „преко ноћи“

0
ПОДИЈЕЛИ

У дужничкој кризи тренутно се налази осам европских држава, међу којима су, поред Грчке, Црна Гора, Хрватска, Ирска, Македонија, Португалија, Шпанија и Украјина, пише британски Гуардиан.

ILUSTRACIJA

„За разлику од Грчке, која се налази пред банкротом, остали дужници некако отплаћују дугове, али изненадни поремећаји на финансијским тржиштима, као што је скок камата, могу и њих бацити на кољена“, наводи лист, преноси СЕЕбиз.

Када се говори о дужничкој кризи, Гуардиан не посматра само јавни дуг, него укупни спољни дуг земље, у који убраја дугове државе, подузећа и грађана. У дужничкој кризи су земље чији нето дуг према свијету износи више од 30 одсто бруто домаћег производа (БДП) и у којима више од 15 одсто државног буџета одлази на отплату спољног дуга.

„Хрватска је у дужничкој кризи јер њен нето дуг свијету износи 94,5 одсто БДП-а. Нето дуг Португалије према свијету износи 119 одсто БДП-а, Грчке 118 одсто, Шпаније 99 одсто, Ирске 88 одсто, а Македоније 53 одсто“, показало је истраживање британске организације Јубилее Дебт Цампаигн, на које се позива Гуардиан.

Лист подсјећа да је једна од поука свјетске кризе из 2008. године била да велика задуженост може неку земљу „преко ноћи“ довести у проблеме, због наглог скока каматних стопа на дугове.

Истраживање је показало да се од 2011. до прошле године прекогранично нето позајмљивање у свијету повећало око 30 одсто, као и да ће до краја ове године укупни дугови земаља у свијету износити око 14,7 хиљада милијарди УСД.

„Садашње нивое позајмљивања сиромашним државама пријете обнављањем дужничких криза“, упозорио је представник организације Јубилее, Тим Јонес, који се залаже за отписивање дугова и друге мјере које би олакшале дужничко ропство.

Јубилее је послао још једно упозорење, а односи се на земље које још нијесу у дужничкој кризи, али јој се брзо приближавају. Међу европскима државама то су Италија, Мађарска, Летонија, Пољска, Словачка и Србија, које имају високи ризик од кризе јавног дуга према иностранству.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here