Насловна Мозаик ГС: Може ли Новак да стигне Роџера и Рафу?

ГС: Може ли Новак да стигне Роџера и Рафу?

0
ПОДИЈЕЛИ

Новак Ђоковић постао је у недељу пети тенисер у историји Опен ере по броју освојених Грен слемова, па се многи поново питају која је његова граница. Српски тенисер освојио је девети Грен слем у каријери, а неки мисле да може да стигне Рафаела Надала (14) или чак и Роџера Федерера (17).

NOVAK

Српски тенисер је у интервјуу за ЦНН рекао да не размишља о броју Грен слемова, али је и додао да би било невероватно остварење када би сустигао неког од својих највећих ривала.

„Не желим да кажем да је сада прерано говорити о томе јер је ово вероватно прави тренутак за тако нешто, али сам још увек далеко, далеко од тога“, рекао је Ђоковић о сустизању Надала и Федерера по броју Грен слем титула.

Многи такође сматрају да се каријере највећих тенисера не могу гледати само кроз број освојених Грен слемова. Новинар ’Вол Стрит журнала’ Том Перота објавио је у понедељак чланак у којем се осврнуо на нека нестварна остварења Ђоковића која га чак стављају испред Роџера Федерера и Рафаела Надала.

NOVAK 2

Новак се изједначио са Федерером у међусобним дуелима (20-20), бољи је од Швајцарца када су у питању мечеви у финалу Грен слемова (2-1), али и када су у питању мечеви на Грен слемовима (7-6). Такође, од 15 финала против Федерера добио је 10 па с разлогом може да буде сврстан на исти ниво као и по многима највећи у историји.

Новак је такође и једини тенисер који је победио Федерера и Надала на свим Грен слемовима, а у међусобним мечевима против Надала има само две победе мање – 21-23 (у једном тренутку је било 14-4 за Шпанца). Ђоковић је прошлог месеца у Паризу постао и тек други тенисер који је Надала победио на Ролан Гаросу, а то чак није пошло за руком ни Федереру.

Против Надала је у минусу када су Грен слемови у питању (3-4 у финалима и 4-9 укупно), али и против Надала води када су у питању финални мечеви на свим турнирима – 12:10. Ипак, Грен слемови су оно што се памти у тенису, а некадашњи британски тенисер Тим Хенман сматра да Ђоковић има прилику да сустигне највеће ривале и у овој категорији.

„Он је тренутно на врхунцу, ја мислим да може да остане на врхунцу још пет или шест година. Ако тако поставите ствари, током пет година ће бити одиграно 20 Грен слемова и ја видим да ће Новак ускоро повећати број освојених највећих трофеја“, сматра Хенман.

Новак ипак не жели да улази у процене колико би могао да освоји Грен слемова до краја каријере.

„Ја знам колико је потребно да би се освојио само један Грен слем, потребно је много труда и многе ствари морају да се поклопе. Било би невераоватно када бих стигао њих двојицу по броку Грен слем титула, али искрено не размишљам о томе у овом тренутку“, додао је српски тенисер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here