Насловна Поглед Грушко: НАТО користи украјинску кризу за продор ка Истоку

Грушко: НАТО користи украјинску кризу за продор ка Истоку

0
ПОДИЈЕЛИ

americka vojska-NATO

Сjеверноатлантски савез (НАТО) искористио је украјинску кризу за заокрет ка Истоку, изјавио је стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

Према његовим рijечима, ширење присуства НАТО у источној Европи „значи само једно: НАТО покушава да се врати својој првобитној намjени – заштити од наводне пријетње са Истока„.

Украјинску кризу НАТО је искористио за тај окрет„, рекао је Грушко за ТВ „Русија 24“ а преноси Тас..

НАТО је, како је нагласио, ушао у сложену етапу унутрашњег развоја – фактички се повукао из Авганистана и сада у мисији у тој земљи у односу на ранијих око 140.000 припадника међународног контингента има до 11.000.

Поред тога, рекао је Грушко, у Западној Европи „осјећа се умор од операција НАТО“, које „ништа нијесу пружиле са тачке гледишта европске безбједности“.

ukrajina-nato-novorosinform

Већ много прије украјинских догађаја било је јасно да ће Алијанса тражити своју нову намјену. У том смислу, украјинску кризу искористили су у потпуности како би распоредили Алијансу ка Истоку и бавили се сопственим војним припремама против замишљење пријетње из правца Русије„, казао је он.

Грушко је додао да је „очигледно једно – да све те акције НАТО-а погоршавају регионалну и европску безбједност“ и стварају ризик по руску безбједност.

Наравно, предузећемо све неопходне мјере – војнотехничке и политичке, како би неутралисали те евентуалне пријетње„, казао је стални представник Русије при НАТО.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here