Насловна Политика Груевски одбио ДУИ. Отворена врата за СДСМ?

Груевски одбио ДУИ. Отворена врата за СДСМ?

0
ПОДИЈЕЛИ

Након дуге политичке кризе, 11 децембра 2016. године  одржани су парламентарни избори у Македонији. Највише мандата освојила је коалиција ВМПРО-ДПМНЕ Николе Груевског и то 51 мандат а њен ривал, опозициони СДСМ Зорана Заева, освојио је два мандата мање. Албанске партије освојиле су 20 мандата а међу њима двије најјаче су биле Демократска унија за интеграције 10 и БЕСА 5.  Двије мање албанске партије освојиле су укупно 5 и то Алијанса за Албанце 3 а ДПА 2. Након краће турбуленције око коначних резултата, дошао је ред на формирање Владе што су Албанске партије спремно дочекале тражећи више него икад како би пружили коалиционо повјерење.

За минималну већину потребан је 61 мандат гдје у овом случају имамо ВМРО-ДПМНЕ којем треба још 10 и они су за сада том циљу најближи и били. Захтјеви албанских партија никад већи а они од њих најважнији су озваничење албанског језика на цијелој територији Македоније, кантонизација, већа права за албанско становништво као и мандат Специјалног јавног тужиоца. У захтјевима водећи ДУИ, главни је потенцијални коалициони партнер двају најјачих македонских партија, јер коме се они приклоне тај ће и имати највише шанси да састави Владу.

359671-makedonija-po-devetti-pat-na-parlamentarni-izbori

ВМРО-ДПМНЕ саопштила је данас да неће прихватити захтјеве највеће албанске партије у Македонији ДУИ Алија Ахметија, и навела да су двојезичност на целој територији те државе и продужење мандата Специјалног јавног тужилаштва неприхватљиви за ту странку, преноси МИА.

Како се наводи, ДУИ је на седници председништва те странке саопштила да су услови те странке за формирање владајуће коалиције подједнака употреба албанског и македонског језика на цијелој територији, продужење мандата јавног тужилаштва, чланство Македоније у НАТО и ЕУ.

Да ли је ово отварање пута за опозициони СДСМ који ће вјероватно, сходно њиховим програмским опредељењима, прије бити у могућности да са Алабанцима формирају Владу. Несумњиво, одбијање од стране ВМРО-ДПМНЕ сада им је отворило велика врата на путу ка том успјеху.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here