Насловна Мозаик Гроб и црква Милоша Обилића

Гроб и црква Милоша Обилића

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Данијела Дорадо

Место које горе наведени људи помињу зове се Кисела Бања и налази се у Лабу, на Косову.

Ми то место никад нисмо обележили нити посећивали, нити се поклонили сенима. А оно што је он урадио, је отприлике исто као да је неко убио Хитлера кад је кренуо марта ’41. на нас… или ’39. на Европу (Пољску).

У делу ,,Повјест Дубровачке Републике„ , Енгел – Стојановић (1903, Дубровник) у делу који описује правце којима се одвијала трговина Дубровчана, говори се о селу Кисела Бања у Лабу, које Албанци деформисано изговарају као Кислобај, као о месту у коме је сахрањен јунак Милош Обилић.

Остало је записано да је у том месту пре Другог св. рата (1935.) откривена црква 11м дужине и 6м ширине, и по свему судећи се на ову цркву односе речи чувеног османлијског путописца Евлије Челебије, да је ,,преко, у планини, манастир посвећен Милошу“ да су га Срби подигли ,,у спомен имена проклетог Милоша“. Наравно да је чувеном османлијском путописцу Милош био ‘проклет“, јер им је пробуразио цара.

Челебија је Косовом и Лабом пролазио 1660. у друштву Мелек Ахмед – паше; остало је забележено да је Мелек паша, увидевши како је Муратово турбе без чувара и у запуштеном стању почео да се љути, па му Евлија Челебија говори:

,,Господару мој, у планини тамо преко Срби су подигли један манастир посвећен спомену имена проклетог Милоша који је овог султана убио. У манастиру има кандила од драгог камења и разноврсних кадионица пуних сирове миомирисне амбре. Манастирски калуђери дан и ноћ служе долазеће и одлазеће госте, будући да су манастирске задужбине и простране и богате, али гроб нашег победоносног цара нити има задужбине нити трубедара (чувара гроба).“

(Паша тада одваја две кесе гроша ‘вилајетским људима а околна раја позвана је да очисти турбе, што је и учињено, па је турбе постало споменик и место ходочашћа муслимана.)

Место у коме је откривена црква је од 19. века насељено Арбанасима, и они су његов назив превели у Kisha Miloshit  (у преводу Милошева црква), јер су и они знали да је ту сахрањен Обилић.

Код Атанасија Урошевића, нашег антропогеографа, географа и етнолога, у капиталном делу Топоними Косова, стр. 61, каже да је

…,,Kisha Miloshit (у преводу са албанског Милошева црква) је место у данас албанском месту Киселој Бањи (Лаб). У 17 и 18. веку се веровало да је ту сахрањен Милош Обилић.„

Урошевић наводи запис Николе Бошковића, оца Руђера Бошковића, у коме помиње цркву у којој је гроб Милошев, па каже да је:

,,Новопазарски и доцнији дубровачки трговац Никола Бошковић, отац научењака Руђера Бошковића, по сећању је почетком 18. в написао мемоарске успомене на стару Рашку, где о Муратовом турбету каже да се налази ,,северно од Приштине, усред Косова, као башта озидан простор, усред кога је кубе и под њим гроб султана које уби Милош Кобиловић, и даље говори о цркви у којој је гроб Милошев.“

Муратово турбе, гроб Хафис Мехмед паше.

Црква у којој је, по предању, сахрањем Милош Обилић помиње се и у опису пута дубровачког посланика Ивана Кабоге у Цариград 1792. Ту стоји да су…

,, прешавши Лаб, видели с леве стране ‘три миље далеко цркву, у којој је сахрањен Милош Кобилић„

Даље помиње Муратово турбе који су посетили, итд.

У изворима се помињу и други путописци који су оставили сведочанство о Милошевом гробу и цркви, као што је Француз Ами Буе (A. Boué, La Turquie d’Europe, Paris 1840 ).

За оне радозналог духа који би желели да сазнају нешто више – покушајте да нађете нешто од књига које ћу овде навести:

Атанасије Урошевић: ,,Топоними Косова“, Београд 1972. Евлија Челебија, ,,Путопис,“ Веселин Маслеша, Сарајево 1973.

Глиша Елезовић: ,,Још нешто из прошлости Муратова гроба на Косову,“ Скопље, 1934.

Б. Трухелка Б. : ,,Старовлашка сећања Николе Бошковића“, Мисао, Београд 1930.

Глиша Елезовић: ,,Турски споменици“, САНУ, 1952.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Обилића медаља, Обилића пољана, то је некада била Црна Гора. Краљ Никола је пјевао о Милошевом гробу.
  Сада је пљунуо на нашу славну прошлост и званични Монтенегро потире све што је српско и што дише и мисли Милошем.

 2. 0
  0

  A koliko ljudi, cak ne mali broj srba drzi do price da milos nije postojao, da je murata ubio bajazit i da je to samo mit koji nas koci u progresu i u prikljucenju civilizovanom svijetu.

 3. 0
  0

  Što više ovakvih tekstova je potrebno.Stručno,argumentovano i korisno,poučno i istinito.Za rod Srbinov i spoznanije tudjinovo. .

 4. 0
  0

  Замислите, да је неко у доба прије Петровића и за њихово вријеме рекао да није Србин, сматрали би да није при свијести.
  Међутим, нешто комунисти, нешто италијански окупатори и на крају усташе, од Српске Спарте и поноса свог православља, полако створиће Црвену хрватску. Загреб их учи да је Немања окупирао своју дедовину и очевину, да је Милош само мит и разне језуитске глупости.
  Мислим да је паметније да ови који се изјашњавају као национални црногорци, одмах се изјасне као црвени Хрвати и промијене име језику у хрватски и пређу у католичанство. То су исто урадили покатоличени Срби из Црне Горе, који су данас Хрвати из Боке. До другог свјетског рата у Црној Гори није био ниједан Хрват и специјалне свештеник католичке цркве у Црној Гори имао је титулу Примаса Српског.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here