Насловна Издвојено Гринго у Васојевићима

Гринго у Васојевићима

1
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Дарко Јововић

Да на простору Васојевића није све тако црно и да има наде за опустјело Поткомовље показују последња демографска кретања. Наиме, најновији бирачки спискови јасно стављају до знања да је нагли прилив становништва, додуше непознатог, запљуснуо Васојевиће и да по први пут од успостављања црногосрске независности поједина мјеста постају уточиште и топло гнијездо за људе из неких других крајева Црне Горе и иностранства. Тако је, напокон, почео да се успоставља равномјерни регионални развој драге нам домовине, јер чим се неко досељава из до сада урбаније средине у ону за коју се сматрало да заостаје за цивилизацијским токовима онда је то наговјештај да за Васојевиће, и цијели сјевер Црне Горе, долазе бољи дани. Ако се зна да међу придошлим људима у андријевичкој општини има припадника различитих народа и народности, од Црногораца, Бошњака, Муслимана, па све до Рома и Мађара, онда је то подвиг вриједан сваког поштовања. За започету развојну причу је добро што међу досељеницима нема Срба, тим прије кад се зна да су Срби већинско становништво у Васојевићима и да су у годинама иза нас представљали реметилачки фактор за спровођење концепта независне, усправне и вјечне нам Црне Горе.

Гледајући најновије бирачке спискове, посебано радује што већина досељеника нема никаквих рођачких веза са људима из Васојевића. То даје додатну наду да ће бројне нежење из ових крајева, коначно, пронаћи изабранице свога срца, јер, напокон, у свом окружење имају некога ко им није никаква својта. Тако ће доћи до укрштања различитих култура, навика и обичаја јер су, између осталих, нови становници Андријевице постали Дервишевићи, Чекићи, Петровићи и Селимовићи.

Додуше, има у свему томе има и одређених нејасноћа које су збуниле локално становништво. Зато се често постављају питања типа: „ Ко то продаје имовину људима који се досељавају“, или „на којим кућним адресама могу да их нађу придошлице испод Комова“? Таквим питањима се није чудити кад се зна да су Васојевићи изузетно гостоприман народ и да су спремни да угосте сваког ко се запути ка њиховом завичају. Они знају да је срамота да се неко досели, а да га комшије не дочекају са веселим здравицама и пригодним поклонима. Тако становници Трешњева данима чекају да се појаве њихови сусједи из бирачких спискова како би их ближе упознали и ојачали бирачко тијело наклоњено њиховим комшијама који заузимају челна мјеста у локалној власти. У том дугом ишчекивању било је предлога да се организује клађење гдје би се погађало ко је у Трешњеву уступио куће досељеницима из бирачких спискова. Истицано је да би онога ко буде дао највише тачних одговора требало поставити за кмета села и опредијелити му доживотну социјали, као награду за визионарско промишњање.

Максимално узбуђење изазвао је податак да се на бирачком списку у Андријевици нашао извјесни, од недавно, пунољетни Гринго Селимовић. То је посебно одушевило млађе Андријевичане јер су за друга добили некога са необичним и атрактивним именом. Неки су то доживјели као најзначајнији културни искорак у последњих десетак година јер им је предочено да је Гринго колоквијални назив у Јужној Америци за туристе, односно сленг који употребљавају становници земаља шпањолског или португалског говорног језика за странце или дошљаке. Још кад су прочитали да се с временом овај израз почео користити само за особе из САД-а или Велике Британије и да је постао придјев који идентификује особе с карактеристичном љепотом за сјеверне земље онда је почело да се размишља о великом слављу, јер су схватили да се на овај начин отвара нова развојна и туристичка страница у животу Васојевића. Одједном им је постало јасно да имена попут Немања, Петар, Душан Стефан не могу да привуку културни свијет и стране туристе, што је минуло вријеме и показало, већ да то једино баста тамнопутом Грингу.

Иако Гринга још увијек нико од Васојевића није видио, вијест о његовом настањивању на Светим водама Лима и даље изазива посебне емоције, нарочито код оних који су дали пуни допринос да и горштаци испод Комова коначно прије десет година добију своју државу. Они на питање гдје је Гринго одговарају крајње дипломатски: „Не брините он је ту у нашим срцима и нашим списковима“, додајући да ће се Гринго сигурно појавити на дан избора , да ће заокружити оног „кога треба“ и да је све мимо тога небитно за процват и просперитет Васојевића.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here