Насловна Политика Грич: Бомбардовањем СР Југославије почели освајачки ратови НАТО-а

Грич: Бомбардовањем СР Југославије почели освајачки ратови НАТО-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Бомбардовање СР Југославије били су прекретница за НАТО – од тада се западне војне интервенције широм свијета више и не преиспитују, сматра историчар Курт Грич.

Чињенице говоре да је рат за Косово био почетак, ако хоћете, новог свјетског поретка. Косово је било на почетку као рат у којем је НАТО себе овластио да дјелује ван граница чланица Алијансе„, каже Грич за Дојче веле поводом његове књиге „Рат за Косово“.

Косово је било на почетку нових ратова, следе друге интервенције у иностранству, рат у Авганистану, Ирак – гдје нијесу учествовале све чланице НАТО, онда 2011. Либија и у међувремену и источно проширење НАТО које се развија од деведесетих до данас и води до ривалског односа са Русијом. Неки кажу да је то поново оживело Хладни рат. Али на почетку свега је Косовски рат„, сматра он.

Грич наводи да је напад на Југославију почео без резолуције Савјета безбједности и тако практично био нападачки рат забрањен међународним правом.

bombardovanja NATO Srbija 05

То се види, како додаје, и по томе што је НАТО у априлу 1999, поводом свог педесетогодишњег постојања, проширио сопствени уговор. У одлучујућим дјеловима је прешао са дефанзивних на офанзивне задатке, са одбране на интервенције.

С једне стране у САД – војно, политички и економски најјачој чланици НАТО – од раних деведесетих година постоји држање у стилу: са УН кад год је могуће, без УН кад је неопходно. То је програмски зацртано већ у раној фази Клинтонове администрације„, каже он.

Према његовим ријечима, већ почетком деведесетих се виде покушаји да се умијеша у ратове током распада Југославије.

Ту се, додаје он, види да је НАТО послије краја Хладног рата одлучио да преузме и друге задатке осим „само“ безбједности земаља Алијансе.

Истовремено је тематика Косова на неки начин ишла наруку НАТО. Ту је препознат конфликт за који се могло претпоставити да ће ескалирати уколико једна страна буде војно подржана. И то да ће ескалирати тако да се може добити изговор за војну интервенцију – тако је и било„, наводи Грич.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Mi smo bili eksperiment za mnogo štošta. I raspad Jugoslavije je bila matrica za svako arapsko proljeće, za svaku državu u koju je poslije uništenja naše države ugazila Amerika i civilizovana Evropa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here