Насловна Политика Грчкој прети инфлација од 22,5 одсто

Грчкој прети инфлација од 22,5 одсто

0
ПОДИЈЕЛИ

Како је изјавио један представник америчког Министарства финансија, још пре две недеље се дебата вртела око тога да ли је преструктурисање грчких дугова уопште тема, а у међувремену се већ ради на томе у којој форми и ком обиму ће доћи до таквог корака. Ова изјава би немачку канцеларку Ангелу Меркел могла да притера у ћошак, јер је она прошле недеље изјавила да отпис дугова не долази у обзир.

banke u grckoj

Вероватно ће проблем бити решен семантички, при чему је дугорочно продужавање једна врста отписа дугова, при чему се не размишља о њиховом враћању, пише „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Меркелова је недавно од Атине затражила дужничке преговоре у перспективи, али за неки каснији датум и са могућношћу да се разговара о дужим кредитним роковима и смањеним каматама. Класичан отпис дугова она и даље категорички одбија.

Међутим, захтев за отпис дугова је услов код ММФ-а за учешће у новим кредитима. Без њих, ЕУ неће да даје нове кредите Грчкој. ММФ је недавно проценио да ће грчки дугови порасти на 200 процената бруто државног производа.

Блог за привредне и финансијске теме Зиро хеџ објавио је анализу Сити банке, према којој даљи развој догађаја у Грчкој није нимало оптимистичан: Дугови ће у 2017. години порасти на 235 процената, а незапосленост би могла да достигне 29 одсто.

У том случају се очекују и социјални немири, који би могли да се појачају уколико се контрола саобраћаја капитала не повећа. То ће се тешко остварити, јер банке могу да се рекапитализују најраније у пролеће 2016. године. До тада ће Европска централна банка морати да гарантује са ЕЛА-кредитима за њихову ликвидност, што ће привреди створити додатне проблеме.

Осим тога, Сити очекује да инфлациона стопа за 2017. годину достигне 22,5 одсто, што је рекордна вредност и што ће поништити сва настојања да се Грчка задржи у еврозони. Прелазак на властиту валуту би такође требало да се избегне, јер ће то изазвати масовну инфлацију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here