Насловна Политика Грчке банке поново почињу са радом

Грчке банке поново почињу са радом

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчке банке биће данас поново отворене након што су три недеље биле затворене. И даље ће важити лимити за подизање новца и биће спровођена контрола капитала.

banka u Grckoj

Уредбом грчке Владе, утврђено је да лимит за подизање новца током једне седмице износи 420 евра, а дневни лимит за подизање новца и даље ће бити 60 евра, пренео је АФП.

Тронедељни прекид у раду грчких банака могао би да кошта ту земљу чак три милијарде евра, не рачунајући неостварени приход од туризма, показала је најновија студија.

Грчки дневни лист „Катимерини“ је, позивајући се на податке трговинских удружења, објавио да је само малопродајни сектор претрпео штету од 600 милиона евра, при чему је највише погођен сектор малопродаје одеће.

Заменик грчког министра финансија Димитрис Мардас потврдио је да ће банке у Грчкој данас почети са радом.

Грчке банке су затворене од 29. јуна уз контроле капитала које су ограничиле износ који може да се подигне на банкоматима на 60 евра дневно и 120 евра недељно за пензионере и незапослене без платних картица.

Уредба је издата истог дана када су нови министри грчке реконструисане владе положили заклетву, наводи АП.

Пет угледних чланова Сиризе је промењено, пошто је четворо њих гласало у скупштини против споразума Грчке са кредиторима у уторак, док је пети поднео оставку пре гласања.

АФП истиче да грчки премијер Алексис Ципрас мора да делује брзо, јер Атина мора да одобри други пакет реформи везаних за банкарство и правосуђе у среду, како би се квалификовала за трећи кредитни програм за опоравак у износу од 86 милијарди евра.

Нови заменик грчког министра финансија задужен за питање државних прихода Трифон Алексијадис новинарима је код Председничке палате, где је одржано полагање заклетве, рекао да „почињу тешки напори“ и да „пракса избегавања уплаћивања пореза још није побеђена“.

На функцији су остале све кључне личности владе – вицепремијер Јанис Драгасакис, министар унутрашњих послова Никос Вуцис, министар привреде Јоргос Статакис, министар финансија Еуклид Цакалотос, шеф дипломатије Никос Коцијас, министар одбране Панос Каменас, а промене су се претежно односиле на функције заменика министара.

Министра енергетике и заштите животне средине Панајотиса Лафазаниса на функцији је заменио Панос Скурлетис, али ће Лафазанис, као и бивши министар финансија Јанис Варуфакис, остати посланик владајуће Сиризе у парламенту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here