Насловна Политика Грчка званично затражила нови зајам од ММФ-а

Грчка званично затражила нови зајам од ММФ-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчка је упутила званичан захтев Међународном монетарном фонду за добијање новог зајма, и то у тренутку када су званичници грчке владе у више наврата поновили да ће у Атини почети преговори са кредиторима о одобравању 86 милијарди евра вредног пакета помоћи Грчкој.

MMF-Vasington-v

Желели би да вас обавестимо да тражимо нови зајам од Међународног монетарног фонда“, написао је јуче министар финансија Грчке Еуклид Цакалотос директорки ММФ-а Кристини Лагард.

Представници европских кредитних институција су допутовали у Атину ради покретања разговора о трећем пакету помоћи Грчкој, јавио је раније јуче британски јавни сервис Би-Би-Си.

Очекује се да ће се званичници грчке владе састати са представницима европских кредитора, што ће, како наводи Би-Би-Си, представљати њихове прве преговоре на високом нивоу у Атини откако је грчки премијер Алексис Ципрас у јануару именован за премијера.

Посета делегације европских институција уследила је након што су посланици грчког парламента усвојили нове услове кредитора, али је и даље нејасно да ли ће се представници Међународног монетарног фонда (ММФ) придружити преговорима о предложеном пакету помоћи Атини у вредности од 86 милијарди евра.

ММФ жели да грчки терет дуга буде смањен на одрживији ниво, али је такав предлог Фонда наишао на противљење европских партнера.

Грчки преговарачи ће се, како преноси Би-Би-Си, састати са представницима Европске комисије, Европске централне банке и Европског стабилизационог механизма (ЕСМ), а процене су да ће преговори о пакету помоћи трајати месец дана.

Строга контрола капитала, уведена у Грчкој крајем јуна, остаје на снази ради спречавања одлива средстава из ослабљених грчких банака, подсећа британски јавни сервис.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here