Насловна Политика Грчка: Страх од новог таласа насиља

Грчка: Страх од новог таласа насиља

0
ПОДИЈЕЛИ

Greece Financial Crisis

Грчки министар јавног реда Никос Дендиас изразио је страховање да ће у Грчкој доћи до новог таласа есктремистичког насиља.

„Плашим се новог таласа насиља, а од тога сам страховао и после убиства Павлоса Фисаса“, рекао је Дендиас за грчки недељник „То Вима“ и додао да су у Грчкој сада могући терористички напади и крвна освета који ће „у друству посејати несигурност“.

Двојица припадника Златне зоре – Емануел Капелонис и Јоргос Фудулис, убијени су 1. новембра у Атини.

Истрагу води бригада за борбу против тероризма, претпостављајући да су их убили анархисти и припадници екстремних левичарских покрета. Они су последњих година у више наврата преузели одговорност за нападе, од којих је у некима било и жртава.

Убиство двојице припадника Златне зоре догодило се месец и по дана пошто је Павлоса Фисаса у једном бару убио припадник те неонацистичке странке.

Убиство Фисаса је изазвало оштре реакције грчке јавности, а власти су први пут после година нечињња, кренуле у обрачун за Златном зором и ухапсиле три посланика те странке, међу којима је њеног лидера.

Њих тројица су оптужена за припадност криминалној организацији.

На посланичким изборима Златна зора је освојила 18 од 300 места колико има Скупштина Грчке. Са тада освојених седам одсто гласова популарност те ксеонфобичне странке расте и она је по томе трећа странка у Грчкој чије је друштво разорено економском кризом и потресено спољним притисцима.

Министар Дендиас сматра да, упркос акцији власти и доказима против Златне зоре, та странка после убиства двојице својих чланова може ојачати јер је део јавности сада сматра жртвом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here