Насловна Политика Грчка: Ни нова Влада не признаје Космет

Грчка: Ни нова Влада не признаје Космет

0
ПОДИЈЕЛИ

Нова грчка Влада се држи досадашње позиције и не признаје самопроглашену независност Косова, изјавио је амбасадор Грчке у Београду Константин Икономидис.

grčka

„Као што добро знате, Грчка је једна од пет држава Европске уније које нијесу признале самопроглашену независност Косова и држимо се те позиције“, рекао је он у интервјуу за лист Данас, датом поводом Националног дана те земље.

Он је, такође, истакао да Грчка у потпуности подржава што скорије отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ, како би се створио неопходан замајац за убрзавање реформи и одржао стабилан темпо процеса придруживања Србије.

„Након завршетка процеса скрининга крајње је вријеме да јасна, позитивна и снажна политичка порука охрабрења буде послата и српској Влади и грађанима Србије да је процес придруживања на правом путу“, додао је амбасадор.

Упитан који су главни задаци српских власти ове године када је ријеч о европском путу Србије, Икономидис је рекао да, у складу са такозваним новим приступом ЕУ, према процесу придруживања кристално је јасно да српске власти треба да усмјере своје напоре у овој раној фази преговора о придруживању углавном на суштинске ствари, на примјер, на усвајање нужних реформи у доменима правде и владавине права, као и на спроводење реформе јавне управе и структурне реформе у домену економије.

„Упоредо са тим, од огромне је важности да српска Влада настави да се конструктивно ангажује у актуелном процесу дијалога о нормализацији односа са Приштином“, додао је он.

Икономидис је подсјетио да се билатерални односи Грчке и Србије базирају се на чврстим основама, који су успостављени у контексту заједничких историјских, вјерских, културних и друштвених веза, прије много вјекова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here