Насловна Друштво Грчка нема право на спасилачки фонд

Грчка нема право на спасилачки фонд

0
ПОДИЈЕЛИ

Министри финансија еврозоне сагласили су се да Грчка нема законско право на 1,2 милијарде евра које је вратила у спасилачки фонд еврозоне.

novac

Грчка за тај фонд тврди да их је првобитно издвојила из сопствених новчаних резерви за докапитализацију националних банака.

„Сложили смо се да Грчки фонд за финансијску стабилност (ХФСФ) није претплатио Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФСФ)“, изјавио је портпарол тог фонда, а преноси њујоршки лист“Volstrit Džornal“.

Када је нова грчка влада 20. фебруара потписала споразум са еврогрупом о четворомjесечном продужењу програма финансијске помоћи Атини, она је тада пристала да ЕФСФ-у врати 10,9 милијарди евра који су преостали у оквиру грчког фонда за спасавање домаћих банака, пише амерички лист.

Грчки фонд за финансијску стабилност је у периоду између 2012. и 2014. године, у склопу међународног пакета помоћи тој земљи, примио 48,2 милијарде евра за докапитализацију банака.

Будући да је новац који је добила од ЕФСФ-а био у форми обвезница, Грчка је такође искористила 1,2 милијарде евра сопствених новчаних резерви из националног фонда за докапитализацију банака.

Из тог разлога, званична Атина сматра да тај новац треба да јој буде враћен, будући да није потекао из ЕФСФ-а.

С обзиром на то да се утркује са временом а новчаних резерви је све мање, Грчка очекује брзу исплату последње рате од 7,2 милијарди евра из међународног пакета помоћи, за шта ће, међутим, морати до понедjељка да достави својим повjериоцима – Европској комисији, Европској централној банци и Међународном монетарном фонду – листу предложених реформи, подсjећа њујоршки економски дневник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here