Насловна Политика Грчка: Нећемо преговарати са ММФ-ом

Грчка: Нећемо преговарати са ММФ-ом

0
ПОДИЈЕЛИ

Атина не жели продужавање рокова кредитног пакета и хоће да преговара само са Европском централном банком и Европском комисијом, али не и са ММФ-ом
Јерун Дејселблум, председник Еврогрупе, и Јанис Варуфакис, грчки министар финансија.
grčka

 Атина не жели повратак „тројке”, нити исплату заостале транше међународног кредита помоћи. Нова грчка влада такође не жели продужавање рокова текућег кредитног пакета који се завршава крајем фебруара, саопштио је нови грчки министар финансија Јанис Варуфакис, након завршетка веома напетих разговора у Атини са Јеруном Дејселблумом, председником Еврогрупе.

У разговорима са Дејселблумом министар Варуфакис јасно је ставио до знања да ће нова влада преговарати само са Европском комисијом и Централном банком, и то на новим основама, тако да било какви контакти са „тројком” (ММФ, ЕЦБ, Европска комисија) из ранијег периода „више немају смисла”. Постоји озбиљна разлика у виђењу политике помоћи, додао је Варуфакис.

Према речима новог грчког министра финансија, званична Атина планира спровођење реформи које би привреду Грчке учиниле конкурентнијом и које би допринеле уравнотежењу буџета, али неће прихватити дефлаторну кризу и неодрживи дуг.

„Ова платформа нам омогућава да добијемо поверење грчког народа. Наш први потез као владе неће бити да одбацимо разлоге за преиспитивање овог програма прихватајући његово продужење”, поручио је Варуфакис.

Он је подвукао да је ово био састанак упознавања, али да сматра да је протекао у доброј клими и да, без обзира на већ познате ставове ЕУ који су поновљени, постоји реална шанса за даљу сарадњу на потпуно новим основама, прихватљивим за обе стране.

„Имали смо значајне разлоге да се сусретнемо са представницима нове владе Грчке уочи истека текућег пакета међународне помоћи”, истакао је Дејселблум. Он је истовремено упозорио Грчку да не „игнорише договоре постигнуте у оквиру пакета помоћи тој земљи” и да постоје јасно утврђена правила деловања унутар Еврогрупе. Након разговора са низом представника званичне Атине и сусрета са Варуфакисом, Дејселблум је најавио да ће „о даљој будућности односа две стране” бити још речи пре истека текућег пакета помоћи 28. фебруара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here