Насловна Политика Грчка неће да слиједи ЕУ

Грчка неће да слиједи ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Нова грчка влада предвођена премијером Алексисом Ципрасом поручила је данас да се више неће слијепо повиновати Европској унији и да жели одрживо рјешење за хуманитарну катастрофу у земљи која, како је утврдио Ципрас, неће банкротирати.

Aleksis Cipras

На првом засиједању нове владе, премијер је Ципрас је рекао да жели „одрживо и узајамно корисно решење за хуманитарну катастрофу“ у коју је Грчка запала због строгих мјера штедње спроведених на захтјев међународних кредитора, преноси агенција Франс прес.

„Нећемо улазити у деструктивне сукобе, али нећемо наставити ни политику потчињавања. Наши људи пате и захтијвају поштовање, морамо да крваримо како бисмо одбранили њихово достојанство“, изјавио је Ципрас, и додао да нови лидери у Грчкој више неће трпјети политику повиновања, што је очигледна алузија на званични Брисел и Међународни монетарни фонд, оцјењује француска агенција. Ципрас је, такође, обећао „реалистичне предлоге“ за економски опоравак земље, као и озбиљну борбу против корупције и утаје пореза.

Европска унија је претходно упозорила Ципрасову владу да се држи обавеза према својим кредиторима, пошто би у случају банкрота могла бити приморана да изађе из еврозоне, јавља британски јавни сервис „Би-Би-Си“.

Новоформирана влада и њено противљење мјерама штедње је, међутим, узнемирило финансијска тржишта, подгријавши забринутост да би Грчка могла изаћи из еврозоне. Средином дана, индекси на Атинској берзи су пали за шест одсто, након што су претходног дана изгубили три одсто вриједности, док су приноси на 10-годишње грчке хартије од вриједности такође порасли изнад симобилчне границе од десет одсто.

Још један потез који је заплашио тржишта јесте најава грчке владе да ће стопирати приватизацију највеће грчке луке, Пиреј, коју кинеска компанија ЦОСЦО планира да претвори у свој нови европски центар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here