Насловна Политика Грчка кочи нове санкције ЕУ Русији?

Грчка кочи нове санкције ЕУ Русији?

0
ПОДИЈЕЛИ

Због приговора Грчке није постигнут консензус у Европској унији о новим санкцијама Русији и продужењу садашњих због њене улоге у украјинској кризи, казале су дипломате из ЕУ за Радио Слободну Европу.

anti eu

Амбасадори ЕУ састали су се у сриједу увече у Бриселу да разговарају о новим казненим мјерама, али дипломате из ЕУ кажу за РСЕ да нису могли да постигну споразум јер су се грчки званичници противили предложеним закључцима.

Консензус међу свим чланицама ЕУ је неопходан да би се одобриле нове санкције или продужиле тренутне.

Нова грчка влада жели да спријечи „раскол“ између Европске уније и Русије, изјавио је данас у Бриселу шеф грчке дипломатије Никос Коциас по доласку на ванредни министарски састанак посвећен ситуацији у Украјини.

„Грчка ради на томе да поврати мир и стабилност у Украјини, и да истовремено спријечи раскол између ЕУ и Русије“, рекао је Коциас коме је то прво званично путовање у иностранство од ступања на дужност.

На питање новинара да ли ће подржати или не најављене нове санкције против Русије и пропруских сепаратиста на истоку Украјине, грчки министар је одговорио: „Треба да преговарам“.

Позивајући се на дипломатске изворе, Франс прес је навео да ће ЕУ додати имена на постојећу црну листу особа санкционисаних због њихове умијешаности у украјински сукоб. Санкције се односе на замрзавање имовине и забрану путовања у ЕУ.

АФП је оцијенио да се у Бриселу помно прате намјере нове грчке владе Алексиса Ципраса „у свијетлу његових проруских симпатија“.

„Не вјерујем да ће први потез грчке владе бити разбијање јединства унутар ЕУ“, оцијенио је литвански министар Линас Линкевичијус, заговорник тврде струје против Москве.

У процурелом документу се такође позива украјинска влада да узбрза спровођење политичких и економских реформи и изражава озбиљна забринутост због погоршања хуманитарне ситуације у дјеловима источне Украјине, разореној конфликтом.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here