Насловна Политика Грчка касни с отплатом и друге транше дуга ММФ-у

Грчка касни с отплатом и друге транше дуга ММФ-у

0
ПОДИЈЕЛИ

Грчка је до предвиђеног рока пропустила да врати и другу траншу дуга Међународном монетарном фонду (ММФ), изјавио је данас портпарол ММФ-а Гери Рајс.

mmf

Атина је требало да врати око 456 милиона евра ММФ-у синоћ до 22,00 часа по гриничком времену, али није се ни очекивало да ће то учинити након што је већ пропустила да плати претходну траншу дуга од 1,5 милијарди евра 30. јуна, преноси агенција „Франс прес“.

Укупан грчки дуг ММФ-у сада износи око две милијарде евра, рекао је Рајс. ММФ је, након што Грчка није платила претходну траншу, замрзао средства за ту земљу из текућег финансијског програма.

Атина је од фонда затражила продужење рокова отплате зајмова, а Рајс је навео да ће извршни одбор ММФ-а о томе разговарати у наредним недељама.

Грчка је јуче, након маратонских преговора с кредиторима, успела да обезбеди споразум о трећем пакету међународне финансијске помоћи који јој је био преко потребан, као и да избегне излазак из еврозоне.

Нови пакет вредан је око 86 милијарди евра и одобрен је под строгим условима који укључују пакет мера штедње који грчки парламент мора да усвоји до среде.

ММФ је јуче саопштио да је спреман да ради са Атином и њеним европским кредиторима на решавању грчке дужничке кризе након што је постигнут споразум о новом програму помоћи Грчкој.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here