Насловна Друштво Грчка: Букти 79 пожара, ветар их шири ка насељима

Грчка: Букти 79 пожара, ветар их шири ка насељима

0
ПОДИЈЕЛИ

Шуме и ниско растиње горе на 79 места у Грчкој, понегде уз насеља, а јак ветар их шири и разгорева оне који су били делимично угашени.

pozar grcka

Два велика шумска пожара у Грчкој – у Атини и на Пелопонезу се смирују, али се разгорева трећи велики, на острву Скирос.

Пожар на шумовитом ободу центра Атине је у три насеља стигао до стамбених вишеспратница чији су станари евакуисани, као и један дом за децу без родитељског старања и један манастир.

После непрекидне интервенције ватрогасне службе уз помоћ авиона и хеликоптера, смирују се и пожари код Малакасе, северно од Атине, као и код Коринта.

На југу Пелопонеза и на острву Китири због пожара од јуче нема струје, а једно насеље нема ни воде јер су изгореле пумпе.

У градићу Неаполису, на Пелопонезу, и у суседним селима су изгореле десетине кућа, а један житељ је током пожара умро од срчаног напада.

Иако попис штете још није обављен, процењује се да је она огромна у воћарству, маслинарству и сточарству ионако сиромашног југа Пелопонеза.

У једној парк-шуми на ободу урбаног дела Атине, ухапшени су један Грк и један Бугарин због изазивања пожара из нехата јуче у подне. Обојица пчелари, палили су траву око кошница, а ватра је брзо захватила шуму.

Трећи пчелар, Грк, из истог разлога је ухапшен код села Егио, на северу Пелопонеза.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here