Насловна Мозаик Грчка: Бесплатна струја за сиромашне да се не греју на дрва

Грчка: Бесплатна струја за сиромашне да се не греју на дрва

0
ПОДИЈЕЛИ

grcka kriza

Најсиромашнија грчка домаћинства добиће ове зиме бесплатну струју за грејање у данима када је загађење ваздуха највеће, да би се мање грејали на дрва што је јефтиније, али загађује.

Ту меру је објавио министар за животну средину Јанис Манијатис за дане када је концентрација ситних честица у ваздуху изнад 150 мг/м3.

У Грчкој нема статистичких података о броју домаћинстава која плаћају струју по „социјалној тарифи“.

Многе грчке породице из свих друштвених слојева, одрекле су се раније уобичајеног централног грејања с кућним котловима на лож-уље, пошто је 2012. године порез на то гориво изједњачен с порезом на бензин.

Тада је нагло порасло грејање на дрва, те и загађење ваздуха у Атини и другим градовима које зими често данима прекривају облаци дима.

Грчке власти су упоредо утврдиле нагли раст илегалне сече шума, али су починиоцима углавном „гледале кроз прсте“, због масовног ширења сиромаштва и већ дубоке социјалне кризе.

Градоначелници градова Науса и Флорина на северу Грчке су у среду затворили школе захтевајући новац за грејање из државног буџета. Влада је за то хитно одобрила осам милиона евра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here