Насловна Мозаик Грци успоравају НАТО против Русије

Грци успоравају НАТО против Русије

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши саветник САД за националну безбедност Збигњев Бжежински упозорио је да би Грчка као пријатељ Русије могла да паралише одговор НАТО-а на руску агресију.??????????????????

„Атина би могла да искористи своје право вета и успори одговор Северноатлантске алијансе уколико Русија „баци око“ на њене балтичке државе чланице“, рекао је Бжежински.

Саветник америчког председника Џимија Картера од 1977. до 1981, указао је да би и Пољска „могла да буде мета“ након прошлогодишње руске анексије Крима, као и бивше совјетске државе као што су Молдавија, Грузија и Азербејџан богат нафтом.

Члан пет НАТО-а, подсетио је Бжежински, обавезује 28-члану Алијансу на колективан одговор уколико је нека чланица нападнута.

„НАТО је обавезан принципом једногласности, али би неко време могла да га паралисе Грчка, која је пријатељ Русије и има право вета„, упозорио је он.

Француска агенција наводи да радикално левичарска грчка влада негује везе са Русијом усред напора Атине да избегне банкрот и да грчки званичници отворено хвале изгледе да се Атина обрати Русији или Кини за помоћ уколико се преговори о зајму са ЕУ заврше неуспехом.

У том духу, грчки премијер Алексис Ципрас састаће се са руским председником Владимиром Путином 8. априла у Москви, а у мају ће присуствовати паради поводом Дана победе у руској престоници, додаје АФП.

Раније ове године, Бжежински је позвао САД и њихове савезнике да распореде трупе у балтичким државама како би одвратили Русију од могућег упада у бивше совјетске републике.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here