Насловна Политика Грци се боре против „шишања“ депозита

Грци се боре против „шишања“ депозита

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори грчког кредитног сектора и Европске централне банке фокусирани су на избегавање резања депозита изнад 100.000 евра и на докапитализацију банака.

evrozona

Извори из банкарског сектора за грчки лист Катимерини наводе да грчки кредитни сектор процењује да је од 120 милијарди евра вредних депозита у грчким банкама гаранцијама покривено око 100 милијарди евра на депозитима мањим од 100.000 евра.

То значи да је непокривено око 20 милијарди евра, а то су махом депозити компанија које оне користе за исплату плата и дуговања добављачима, наводи Катимерини.

„Шишање“ корпоративних депозита створило би бројне проблеме а донело мало користи, наводе извори.

Према подацима Банке Грчке, у јуну је обим депозита у грчким банкама смањен за 7,7 милијарди евра, док је обим нових зајмова одобрених грађанима и компанијама увећан за 430 милиона евра, забележивши први раст у последњих неколико година.

Грађани и предузећа су прошлог месеца у банкама држали депозите вредне 122,2 милијарде евра у односу на 129,9 милијарди из маја. Од децембра 2014, укупни депозити смањени су 26 одсто односно за 42 милијарде евра.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here