Насловна Политика Грци очајни: Пензионери јецају на улицама, банкомати готово празни

Грци очајни: Пензионери јецају на улицама, банкомати готово празни

0
ПОДИЈЕЛИ

Услед државне контроле капитала коју је у недељу потписао премијер Грчке Алексис Ципрас, све банке у овој земљи су још увек затворене, а максимална свота која се са банкомата може подићи у току дана је 60 евра. Барем у теорији. Грци имају мало другачије, још „штедљивије“ искуство.

grcka 2

Наиме, у банкоматима су остале махом новчанице од 50 евра, а оних од 20 и 10 готово и да нема. Да ствар буде још гора, број банкомата који су потпуно празни повећава се из сата у сат.

Жалосних призора из Атине, Солуна и осталих градова широм Грчке, на којима пензионери плачу испред банака све је више.

Британске туристичке агенције су своје клијенте који планирају да проведу одмор у Грчкој већ упозориле да понесу кеш са собом.

Свакодневно се чујемо са својим клијентима. Плачу и говоре да не могу да подигну новац, јер је половина банкомата већ испражњена, док са осталих могу да подигну само педесет евра. Грчка влада најављује поновно отварање банака након референдума у недељу, али ми у то не верујемо. Пара једноставно нема„, изјавио је пословођа једне од грчких банака за Би-Би-Си.

Са друге стране, туристи чије картице нису ограничене на дневни лимит од 60 евра, суочавају је са огромним провизијама на банкоматима. Тако се један Британац на Твитеру пожалио да је за цифру од две хиљаде евра платио провизију скоро 25 одсто, те му се са рачуна скинуто скоро 2.500 хиљаде евра.

grcka

Грчке амбасаде широм света објављују да је путовање у њихову земљу безбедно, и позивају туристе да свој одмор проведу баш на једном од грчких острва, и да неће имати никаквих проблема.

Туристи који планирају да летују у Грчкој неће моћи да купују храну ни лекове, уколико банке остану затворене.

Ову мрачну прогнозу изнео је Константин Микалос, председник Привредне коморе. Он је у свом саопштењу написао да је „могућа несташица на рафовима супермаркета, те да би туристи могли да се суоче са недостатком основних намирница„.

У веома смо опасној ситуацији. Грчке компаније искључене су из система европских електронских трансфера Таргет 2. Цела пословна заједница у Грчкој није у могућности да увози било шта, а без сировина не мозете ништа произвести„, наводи Михалос.

515006_grcka_f

Грчка тоне у озбиљну државну кризу, а последње резерве банкарског сектора ишчезавају из сата у сат, и спале су на 500 милиона евра, док се компаније затварају једна за другом.

Банкама понестаје новца. Имамо поуздане информације да су резерве новца у банкама пале на 500 милиона евра. Сви који мисле да ће банке бити отворене од уторка сањају. Сав новац испарио би у року од сат времена„, сматра председник Грчке привредне коморе Константин Михалос.

Пословни лидери интензивно преговарају са Банком Грчке, коју моле да им омогући приступ средствима из Хитног фонда за очување ликвидности (ЕЛА) како би могли да покрију увоз хране и фармацеутских производа пре него што туртистички сектор падне у кризу.

Званичници наводе да ће централна банка омогућити приступ средствима већ данас, али да је у питању привремена помоћ, наводи британски „Телеграф“.

Финансијска криза брзо се шири па су бројне бензинске пумпе и мања предузећа престали да прихватају кредитне картице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here