Насловна Политика Грци излазе на референдум

Грци излазе на референдум

0
ПОДИЈЕЛИ

grcka protesti

Грађани Грчке на референдуму одлучују да ли влада у Атини треба да прихвати или одбије предлог страних поверилаца о финансијском спасавању њихове земље. Премијер Алексис Ципрас више пута је позвао Грке „да кажу не уценама“.

Гласањем за „да“ или „не“, грађани одговарају на референдумско питање да ли би требало прихватити договор који су Европска комисија, Европска централна банка и Међународни монетарни фонд крајем јуна поднели еврогрупи.

Договор се састоји из два дела и чини њихов заједнички предлог мера штедње који би влада у Атини требало да примени.

Први документ се зове „Реформе за завршетак тренутног програма и даље“, а други „Анализа одрживости прелиминарног дуга“.

Иначе, грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао је да, без обзира на исход референдума, очекује да у понедељак буде постигнут споразум са међународним повериоцима.

Очекујем да ћемо имати споразум у понедељак и он неће зависити од тога да ли већина гласа ‘да’ или ‘не’ на рефрендуму„, рекао је Варуфакис.

Не може се са сигурношћу рећи какав ће бити исход референдума, с обзиром на то да различите анкете показују различите резултате.

Тако, на пример, анкета провладиног листа Авги показује да благу предност, од тек 0,5 одсто, имају противници предлога међународних поверилаца.

Према тој анкети, 43 одсто Грка ће на референдуму у недељу гласати за „не“. „Да“ ће заокружити 42,5 одсто грађана, док је девет одсто и даље неодлучно, преноси Ројтерс.

Анкета листа То Етнос показује да се број оних који ће заокружити „да“ и „не“ разликује за само један проценат, али у корист одговора „да“. Истакнуто је и да велика већина, од чак 74 одсто, жели да Грчка остане у еврозони, према 15 одсто оних који се залажу за поновно увођење националне валуте драхме.

Према анкети атинског института за истраживање јавног мњења АЛЦО, оних који би рекли „да“ има 44,8 одсто у односу на 43,4 одсто противника предлога поверилаца, док је 11,8 одсто неодлучних.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here