Насловна Колумне Гратис демократис

Гратис демократис

1
ПОДИЈЕЛИ

Појединац може бити и остати само појединац. Доста! Уосталом, насилна презентација права која покривају сва поља – очување планете, равноправност полова, поштовање животиња, итд. – управо на више него пластичан начин показују то, будући да се тако ствара првидно мноштво које савршено функционише, на политичкој, и било којој другој равни. Да, то је неопходна утопија у коју смо нагнани вјеровати.

Демократија као „владавина народа“ угрожава инстинкт појединца, који управо, на сва звона звони да је – демократија мртва! Она је умрла и прије свог рођења. То се данас, на Балкану, најбоље (нажалост) показује у Црној Гори, гдје двадесет и седам година једна партија креира све принципе живота. Па, ипак, гледано споља, рекло би се како Црна Гора иде сигурним кораком ка Европи, јер је однедавно као двадесет и девета чланица НАТО-а, „заиста“, постала „западна мезимица.“

Али, једно, с друге стране, савршено мора бити јасно: ДПС владавина (која је, зар не, промијенила све могуће облике прилагођавања да би још и данас бесједила како је то само било политичко жртвовање које је било спремно све претрпјети како би дочекало својих пет минута (прегрмјети деведесете, Милошевића, бомбардовање, као и много тога другог)) нескривено доказује следеће: све док буде постојала ова партија, у овом па и било којем другом саставу (овдје првенствено мислим на евентуални лажни, протеза грађански састав у коме онда држава неће бити иста свима…) демократије не само да неће бити у Црној Гори, већ је неће бити могуће ни зачети. То само говори у прилог колико тоталитаризам као такав мора и може да освјешћује појединца као и друштво. Погађаш – непостојећа демократија јесте једна форма тоталитарног система!

У Црној Гори нема промјена, али, зато, на сваком ћошку има све више и разрађеније моделованих издаја! Тако оно зрно часне историје која је крст, мач и камен, треба преобразити у вјештачки, западни плебејк, који ће свему упразно пристајати. Није ли то онда израз малог комплекса, и чему сувереност ако се здушно пристаје свему бити најјефтинија закрпа?

ДПС није партија, и још мање се бави политиком, што је, ваљда, сваком (нео)црногорцу јасно. Исто тако, „независни“ лист Вијести, јесу све осим новине, што је, ваљда, сваком читаоцу јасно. У чврстој спрези, ови накарадни близанци шире оно што самопроглашавају за демократију, прозападни начин живљења, као што, истом мјером шире једнакост, слободу, па и тзв. модерност.

(Сибин је већ млатио празну причу о томе, како нема демократије тамо гдје нема слободе, и како нема слободе тамо гдје нема демократије. Изван овог тако једноставног, непомјерљивог животног услова, остало се показује као зао привид, политичка подметачина, демократија која живи у свему, па и у праву који се коси са свим људским као што је то случај са појединим законима које баштини претјерано либерална Норвешка.

Него, јебеш ти државу у којој су политици пуна уста демократије, која упорно одбија да увиди да због такве демократије млади преко границе у бијели свијет бјеже главом без обзира, што је, како дознајемо, постало правило са омладином Цетиња, Новога и Никшића!)

Слобода за Чађа!

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here