Насловна Политика Граховац: Нема разлога за страх ЦГ од РФ, али Ђукановић има разлога...

Граховац: Нема разлога за страх ЦГ од РФ, али Ђукановић има разлога за страх од неких Руса

2
ПОДИЈЕЛИ

Благоје Граховац, генерал авијације у пензији и геополитички аналитичар је у интервјуу за лист „Данас“ говорио о томе куд иде регион и шта нас очекује у 2017. ПОводом случаја „државни удар“ у Црној Гори, Граховац је истакао  да су „режисери тог циркуса у то укључили и неке проблематичне типове које црногорска Удба годинама држи на вези“.

„Ишло се логиком – ако циркус успе профитираће Ђукановићева партија, а ако не успе онда ће се они вадити на оне проблематичне типове“, истиче Граховац, према чијој се оцјени, премијер Србије Александар Вучић „упецао у циркуску мрежу црногорске Удбе“.

На питање новинара листа „Данас“ – има ли ту заиста елемената иностраности и да ли у томе учествују неки центри моћи из Србије – генерал у пензији каже да се елементима иностраности сигурно не могу сматрати они проблематични типови или авантуристи из Србије и Русије.

„Али, елементом иностраности се могу сматрати ставови премијера Александра Вучића у вези са овим случајем. Његовим патетичним јадиковањем над судбином Мила Ђукановића, у вези овог случаја, он се свесно или несвесно упецао у циркуску мрежу црногорске Удбе. То је та иностраност. Нема разлога за страх Црне Горе од Руске Федерације, али очигледно је да Ђукановић лично има разлога за страх од неких Руса. Али, то треба да буде његов лични проблем, а не проблем Црне Горе“, истакао је он.

У коментару билатералних односа Србије и Црне Горе, за које, према опасци листа Данас, званичници истичу како су они никад бољи, Граховац коригује овај суд:

„Ја бих кориговао њихову оцену, па бих рекао да односи између грађана Србије и грађана Црне Горе никада нису били бољи. Што се политичких елита тиче, преварни међусобни однос је њихова константа. Што се Србије тиче, и даље егзистирају три константе: прво, грађанска свест Срба преферира западноевропску и северноамеричку цивилизацију, док је у исто време политичка и црквена свест окренута према Москви; друго, Србија је кроз историју разарана у ратовима споља, док је увек била поткрадана у миру изнутра; и треће, Србија је вековима полигон руске митоманије и црногорске мафије. Све три наведене константе представљају друштвено-политичко и културолошко ишчашење. Када те ишчашене зглобове Србија намести, она ће као катапулт кренути у свеопшти напредак“, истиче пензионисани генерал и аналитичар.

Троугао Подгорица-мафија-Београд

Не само да троугао постоји, већ постоји врло чврста спрега између елемента наведених у поднаслову – оцијенио је Граховац.

„Најчешћи случај је да се криминалци из Црне Горе скривају у Србији, а они из Србије се скривају у Црној Гори. Све то је веома добро познато властима обе државе“, каже он.

На питање листа да прокоментарише то што је, на неки начин, прорекао судбину Светозара Маровића, генерал у пензији подсјећа на отворено писмо које је 2004. упутио Маровићу.

„У отвореном писму Маровићу, јула 2004. године, написао сам да ће му се десити управо оно што му се данас дешава. И не само Маровићу, него и многим политичарима из региона! Средином 2009. године написао сам да ће политички крај Николи Грујевском бити крајем 2015, а Ђукановићу крајем 2016. године. То ће бити тако иако ће и један и други урадити све да задрже власт. Логично је што воде ту грчевиту борбу, јер је у питању њихова слобода. Можда чак и нешто озбиљније!„, казао је он.

Svetozar Marovic 801

Глобални план: Три геополитичке чињенице

ДАНАС: Шта нас на глобалном плану чека у 2017. години, можемо ли очекивати приближавање Вашингтона и Москве и како би се то одразило на остатак света – посебно на Европу?

ГРАХОВАЦ: Констатујмо три глобалне чињенице: прво, никада свет није био на оваквом техничко-технолошком нивоу развијености као што је данас; друго, никада у историји није било мање међудржавних ратова него што је данас; и треће, никада човек-појединац није био свакојако угрожен као што је угрожен данас, а да и сам не може конкретно да детектује од кога је угрожен. Проблем је системске природе, јер је неконтролисана глобализација произвела три рушилачка друштвена цунамија: прво, неолиберализма који је прерастао у најопакији облик фашизма, а чија генерика је првенствено на Западу; друго, организованог криминала и корупције са мафијама као својом војском чија генерика је првенствено на Истоку, и треће, наоружаног верског фанатизма, чија генерика је првенствено на Југу. Ови цунамији се међусобно не сукобљавају него чак имају синергијско дејство. Северна хемисфера је озбиљно угрожена, а Европа је уклештена између ова три цунамија. Годинама јавно истичем да без америчко-европско-руског партнерства, на новим основама, биће веома тешко заштитити северну хемисферу од катаклизмичних друштвених последица. Када сам то пре осам година објашњавао, деловало је футуристички, док данас исто постаје реалност.

Спрега војних и делова државних тајних служби

На питање листа Данас – коме и данас две и по деценије од распада заједничке нам државе користе тензије у региону – Граховац одговара да исте погодују „бандитосима“.

Тензије одговарају бандитосима. Детаљно сам то објаснио у својим књигама у издању Лагуне. Бандитоси су спрега војних и делова државних тајних служби, криминогеног и подземља и надземља са мафијама као њиховом војском, те, за тај задатак одабраних политичара који су похлепни за моћи власти и моћи новца. Та њихова спрега је разбила Југославију за потребе геополитичких играча. Ово није расветљено из разлога што разбијачи Југославије (како појединци тако и неке политичке партије) још увек држе власт у бившим југословенским државама. Они производе сталне тензије јер само тако могу задржати сирову власт. Политичке партије су једина предузећа у којима је могуће добити сигурно запослење. На сцени имамо типичну фашизацију друштва. Када се те снаге још и удруже са црквама и верским заједницама тада је тешко одбранити се од теополитике и клерофашизма.

Америчко-европско-руско партнерство

tramp-putin

Граховац је нагласио да је теза, да без америчко-европско-руског партнерства на новим основама планета може бити угрожена, некада јесте дјеловала нереално, док данас почиње бити видљивија.

„То уочавам и по броју оних и са Истока и са Запада који траже додатна појашњења ове тезе. Као што рекох, Европа је уклештена између она три цунамија, па ће доћи нова иницијатива. Наиме, Балкан је историјски био или узрок или повод великих европских траума. Балкан ће у будућности бити штит Европе па ће на њему бити удобније живети. Мир на Балкану никако не одговара југословенским бандитосима па ће се они још неко време копрцати. Пошто опстају првенствено производњом подела, завађа и сукоба, то неће још дуго трајати“, oцјењује он.

„Фашизација Хрватске се отргла контроли, антифашизам се годинама систематски прогони из Србије, организовани криминал и корупција раздиру Црну Гору, БиХ, Македонију и Косово, а све то једино одговара бандитосима. Ускоро ће томе доћи крај јер је Балкан (ослобођен тих пошасти) судбоносно потребан Европи“, додао је.

Очекују нас масовни антифашистички устанци

ДАНАС: Капитализам-неолиберализам на балкански начин довео је највећи део становништва до руба егзистенције. Може ли се очекивати неки социјални бунт на овим просторима?

ГРАХОВАЦ: То сам детаљно објаснио у књизи „Три цунамија – Европа је рањена“ коју очекујем да ће се ускоро појавити у књижарама Лагуне. Неолиберализам који је завладао светом, ни по чему не личи на капитализам него је најопакији облик фашизма што га историја памти. Ускоро можемо очекивати, не само социјални бунт него масовне антифашистичке устанке народа. И то на читавој планети.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    OVO JE PRIMJER NESOJA I LJUDSKE RDJE !OVO JE PRIMJER IZDAJNIKA KOJI PRELAZI IZ JEDNE IZDAJE U DRUGU IZDAJU I TAKO DO SKAPAVANJA…..OVAJ BI MOGAO DA SLUZI KAO MUSTRA ZA SVE IZDAJE U ISTORIJI JEDNOGA NARODA!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here