Насловна Насловна Граховац: Ђукановић спреман да власт брани и силом

Граховац: Ђукановић спреман да власт брани и силом

Уколико би Кнежевићу отпочело суђење у Црној Гори, то би тек била ноћна мора Ђукановићу

20
Благоје Граховац

Генерал у пензији и геополитички аналитичар Благоје Граховац оцијенио је да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић спреман да власт брани и силом.

– Бојим се да се смјена режима у Црној Гори неће десити процесно него ексцесно, баш као што се дешавало сваки пут у последњих 160 година. Годинама јавно упозоравам на такву опасност. Реално је очекивати да Ђукановић неће препустити власт било коме и под било којим условима. Он ће власт држати чак и уз употребу оружја. То је типичан примјер криминогено-удбашког режима и они ће инсценирати ситуацију како би прибавили алиби за употребу силе против грађанског незадовољства. Нажалост, та реалност чека Црну Гору, ако не данас, а оно већ сјутра, казао је Граховац за лист „Данас“.

Имате ли какав контакт са Ђукановићем, били сте његов саветник?

– Био сам његов саветник о три стратешка питања: да узме отклон од политике злочина коју је персонификовао Слободан Милошевић; да обнови самосталност Црне Горе; те да Црну Гору извуче из панславенско-руске митоманије и преусмери у Европу, простор којем она географски и цивилизацијски припада. По многим другим питањима био сам му строг, али добронамеран критичар. Уколико неке моје ставове, а које сам сматрао да су исправни, није прихватао, исте сам учинио доступним јавности. Са њим немам комуникацију од јула 2006. Баш као и њега, и Маровића сам саветовао, али и јавно упозоравао шта ће му се десити уколико не прихвати добронамерне савете. Није уважио, а епилог је познат. Последњи савет који сам 2006. дао Ђукановићу био је да одмах поднесе оставку на све политичке, партијске и државне функције. Сигуран сам да му то и данас одзвања у ушима, али код многих људи похлепа и лична сујета кад-тад узму свој данак.

Да ли вас зову други политичари?

– Са опозиционим политичарима имам редовну комуникацију. Некима од њих ти сусрети нису баш најпријатнији. То се посебно односи на њихове личне сујете које су очигледна сметња јачем политичком и грађанском удруживању. Политичке партије које се нису ослободиле од национализма сматрам једнако штетним као што је штетан и Ђукановићев режим.

Грађански протести започели су отварањем случаја Атлас, односно после коруптивног снимка на коме се види да Душко Кнежевић даје коверту са новцем бившем градоначелнику Подгорице Славољубу Стијеповићу?

– Таквих снимака је било и раније, а протести су изостајали. Садашњи протести су више знак грађанског очаја него ли што су резултат политичке и грађанске зрелости.

Knežević, London, Đukanović
Мило Ђукановић

Режим јавно анализира и држи придику о моралном лику и поштењу Кнежевића, а нити једну реч није проговорио о учинку државних институција у спречавању било кога у незаконитим радњама, укључујући и Кнежевића. Логично, јер би и овлаш анализа показала да је врх власти инволвиран у инкриминисане радње, а које сада стављају на терет само Кнежевићу.

Какви су по вама тренутни односи Србије и Црне Горе и двојице председника?

– Односи између власти Србије и Црне Горе су неискрени, чак и недобронамерни. На сву срећу односи између грађана Србије и Црне Горе, мислим да никада нису били бољи. Србија деценијама представља полигон руске митоманије и црногорске мафије па геополитичким играчима није тешко да са Србијом играју бруталне игре. У књигама сам детаљно објаснио шест пресека који показују да кад Србији крене добро, Ђукановић се нађе у фази губитка власти, а онда преко ноћи се деси шок – у Србији се заврти неки крупан проблем, а Ђукановић постаје фактор стабилности на Балкану. Сада се налазимо у седмом таквом пресеку. У марту 2013. године објављен је мој текст на који начин Вучић може постати позитивна историјска личност, а како може постати жртва своје политичке непромишљености. Вучић је редак политички случај – данас наговести позитиван историјски потез да би већ сутра све то упропастио. Скупо ће га коштати то што је у ранијим годинама прихватио Ђукановићево политичко менторство. Он то сада уочава па узима дистанцу од Ђукановића.

Биографије су највећи проблем политичара на нашим просторима па се, због њиховог политичког преживљавања, удварају многим службама и центрима моћи и на Истоку и на Западу. Уз коруптивно лобирање ето механизма да се ломи и народ и држава. Освешћивање грађана у обе државе наговештава да ће оне ускоро имати и власт какву заслужују истинска „два ока у глави „. Процес се отворио и повољно ће се завршити. У то сам више него убеђен.

НИН је недавно објавио да сте рекли Душку Кнежевићу да ће му „као опасном сведоку“ црногорски режим све узети, а можда „покушати и да га ликвидирају“. На основу чега сте то проценили?

– Када сам пре седам година срео Кнежевића изнео сам му лични став о њему и оценио да је „империју“ створио сарадњом и координацијом са црногорским режимом, те да ће му тај исти режим преотети имовину и на крају га убити. Чак сам изнео и редослед како ће му преотимати имовину. Сугерисао сам му да је једини начин да спаси главу да обелодани шта је радио, не по закону него супротно закону, али уз присуство власти, и да му је то једини начин да бар задобије милост грађана, ако већ не може милост закона. Све што сам рекао да ће му се десити или му се већ десило или му се дешава. Ко познаје патологију црногорског режима нема тешкоћу да направи реалну анализу, а осим Словеније и Македоније патологија осталих режима у еx-yу државама је скоро идентична.

Да ли је Кнежевић пред екстрадицијом после недавно потписаног уговора о „изручењу сопствених држављана“ Црне Горе и Велике Британије?

– У оваквим ситуацијама игре су увек више од игара, а ово је једна од оних криминогено-политичких. Спрега државних и војних служби са криминогеним подземљем и надземљем са одабраним политичарима, представља механизам бандитоса који имају монопол моћи, а који могу играти игре укључујући чак и геополитичке. Уколико би Кнежевићу отпочело суђење у Црној Гори, то би тек била ноћна мора Ђукановићу. Изручење може бити само прва фазу те игре. Не треба искључити и ону другу, да Велика Британија затражи изручење Ђукановића.

20 КОМЕНТАРИ

 1. 57
  3

  Ова сподоба изједначава националне странке опозиције са овим преварантима н власти.Трања.

 2. 66
  3

  Imali sta da nijesi predvidio?
  Kakav neiskoriscen kapacitet.
  Interesantna je i tvoja biografija i razlozi zbog kojih si se sukobio sa Milovim rezimom. Nezadovoljstvo zbog podjele plijena….

 3. 52
  3

  Дакле Граховац је коначно признао да је Ђукановића савјетовао да: „узме отклон од политике злочина коју је персонификовао Слободан Милошевић; да обнови самосталност Црне Горе; те да Црну Гору извуче из панславенско-руске митоманије и преусмери у Европу“..
  Е па генерале – шпијуне, твоја политика служење Западу и НАТО је разбила СФРј, извршила агресију на СРЈ, отела Србији Косово и Метохију да би је опљачкали и направили велику Албанију, подијелила Црну Гору и довела је до овога ђе је данас. Гори си од збира недјела Ђукановића и Кнежевића злочиначки ЦИА-шу.

 4. 18
  0

  А шта је генерал Лагоје Гадовац савјетовао Ранку Кривокапићу док је био предсједник Скупштине Монтенегра?
  Да Монтенегро: крене хрватском пртином, односно прихвати туторство Хрватске и њену спољну политику у односу на Србију, Србе, ЈНА, НАТО, Косово; да направи са Хрватском, Албанијом и Косовом антисрпску унију; да удари на СПЦ у Црној Гори, крене у пројекат тихог католичења Црне Горе и успостави блиске односе са Ватиканом; да беспоговорно служи САД, НАТО и водећим земљама ЕУ у односу на Русију и Србију; да Монтенегро креира нови државни и национални идентитет и у ту сврху удари на вриједности традиционалне Црне Горе и изврши ревизију националне историје.
  Ако је и од генерала издајника много је.

 5. 20
  1

  Ovo je klasicni izdajnik.Izdao je sve drzave u kojim jeziveo i sve vojske kojim je pripadao.Da ima suda davno bi odgovarao.Sto ga zlocimacka NAT o alijansa ne agazuje Zna kojeg je sastava ova strvina.Zao mi je sto ga u javnom zibotu nazivaju GENERAl.

 6. 18
  1

  Časnih generala je mnogo. Može li se uporedjivati generali Šljivančanin,Lazarević…sa Grahovcem,J. Kapom …Savjetovao pa ga otjerali i sve zna a piše i neku šund literaturu!?

 7. 2
  23

  Normalno da će vlast braniti silom. Vlast u svojoj suštini i jeste sila. Ako neko hoće silom da promijeni vlast (što je nastojanje prosrpskih stranaka u Crnoj Gori) normalno je da vlast primjeni silu. Silom može da se ruši samo vlast koja nema demokratski legitimitet. I to smo gledali u Crnoj Gori. Prema tome, ko hoće promjenu vlasti imaju izbori pa neka izvoli. Pošto mi prethodni komentar niste objavili na ovaj tekst preporučujem da mi se ovaj objavi.

  • 11
   1

   Не, силом власт мијења Америка у Украјини и Венецуели и свуда гдје желе. У Украјини је побиједио на демократским изборима проруски предсједник али Америка,твој идол, то није пондијела па су уличним методима недемократски смијенили власт. Дакле тако се власти мијењају! Учимо од Амера. Мило е преко крађе избора бити доживотни предсједник.

  • 12
   1

   Jeste, i Sadam je na izborima imao 100% odziv i svi su bili za njega! Muči blentovene, pa cak ni najgore avetinje u.koje spadas i sam znaju da su izbori u diktaturi nemogući.

 8. 0
  3

  Oskar – o čemu trabunjaš? Ko je imao izlaznost 100% na izborima u Crnoj Gori? Znaš li ti šta je diktatura? I ovaj portal je dolaz da nema diktature nego sloboda štampe. Na kraju svi izbori u Crnoj Gori su medjunarodno verifikovani. Što tebi ne odgovaraju rezultati , to je tvoj problem. Moraš prihvatiti činjenicu da si manjina. i to je demokratija.

 9. 0
  0

  Bilo bi zanimljivo ispitati kako je došlo do konekcije ove dvije protuve…
  Sa čim je ovaj zaslužio da bude nekom savetnik..
  Cijenim iskrenost nato
  generala kada govori o tome šta je savetovao Đukanoviću…
  SAMO,,ljigavac bi trebao da stvari naziva pravim imenima..
  Nije bilo reči ni o kakvim savetima…Kao visoki dužnosnik NATO alijanse,general je sigurno bio upućen u njihove dalje planove na prostoru Balkana..On je jasno dobio zadatak da to predoči svemoćnom crnogorskom autokrati..Bilo u vidu dobronamerne suestije,bilo kao opomenu…Nikako kao SAVET..
  JA bi generala predložio za naslednika…Da neverni narod vidi kako od velikog zla postoji MNOGO,MNOGO VEĆE!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here