Насловна Друштво Градоначелник Ротердама поручио муслиманима: ,,Носите се из Холандије“

Градоначелник Ротердама поручио муслиманима: ,,Носите се из Холандије“

0
ПОДИЈЕЛИ

Градоначелник Ротердама у Холандији Ахмед Абуталеб је практично поновио његову изјаву од пре две недеље, а коју је тада дао холандској државној телевизији поводом напада на француски часопис Чарли Хебдо.

ah_abut_123-620x330

Он је тада изјавио: ,,Ако ти се не допада да хумористи праве неки часопис, онда се носи из Холандије.“

Повод је такође био да је тада холандска држава на трговима холандских градова организовала митинге ради, како је између осталих премијер Марк Руте рекао, одбране слободе изражавања. Митинзи су, упркос огромној медијској подршци, били слабо посећени, свега око 40000 људи.

Изјава градоначелника Ротердама је тада пропраћена широм света, од Француске до Кине, а лондонски градоначелник Борис Џонсон је чак Абуталеба назвао ,,херој“ и додао да је ,,Абуталеб човек који је том изјавом погодио у центар“.

Абуталеб је ту изјаву дао као ,,љути муслиман“: он је рођен у Мароку и као дете је дошао у Холандију. Он перфектно говори холандски, учење холандског је у Холандији правна и практична обавеза за све који у Холандији живе, па се и због тога сматра да је он ,,интегрисан“ – асимилован у холандско друштво.

Абуталеб је његову изјаву поновио 25.1.2015., али му је публика, око 250 муслимана и осталих који тамо живе, сада била у џамији у Ротердаму, а скуп је био организован од стране Удружења Платформа Исламских Организација Рајнмонда.

Он је рекао да је свестан да је његова изјава била и критикована, јер, како су критичари рекли, таква изјава није вредна једног градоначелника.

Међутим, Абуталеб сматра да се граница мора повући и понавља да ,,они којима се не допада у Холандији, нека се носе из Холандије. Нека спакују њихове кофере и нека иду.“.

Речи на холандском ,,роттох оп“ које је градоначелник Ротердама изговорио су неки на енглески превели као ,,ф.к оф“, то се напомиње да би читаоци схватили тежину речи градоначелника.

Градоначелник Ротердама АхмедАбуталеб је члан холандске ,,левичарске“ ПартајфанАрбајд – ПфдА – Радничке странке која спада у странке социјал демократског типа. Та странка је, као мањи партнер, у коалицији са ,,ултра десничарским“ либералним демократама из странке ФФД – Народне странке за слободу и демократију на власти у Холандији. Њихова популарност је и ради велике економске кризе, као и окретања леђа муслимана ПфдА, на врло ниском нивоу, па се очекује да та коалиција има врло лоше резултате на следећим изборима.

Државни секретар ЈетаКлајнсма, која је партијски колега градоначелника Ротердама, је одговорна за закон који је у поступку усвајањаи који одређује да и сви они којима треба да добију социјалну помоћ у Холандији морају да говоре холандски.

Јета Кјајнсма се јавно декларише као верник хуманизма.

Истакнути Холанђани турског порекла који баш као и Абуталеб, наравно, одлично говоре холандски, се буне јер сматрају да Холандија не сме да асимилује етничке мањине и да због тога од њих не може да се захтева да морају да говоре холандски. И то је у Холандији, како од стране већине Холанђана, тако и од стране неколицине Холанђана муслиманског порекла, дочекано са речима: ,,Нека се носе из Холандије“.

За разлику од Холандије која је члан ЕУ, ,,у Србији мањине имају највећа права на свету“ као што су на пример право на језик и уџбенике у школама и аутономију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here