Насловна Политика Јелушић: Црној Гори треба свеобухватни преображај

Јелушић: Црној Гори треба свеобухватни преображај

0
ПОДИЈЕЛИ

„Црној Гори је потребан широки, интегралистички Грађански покрет ради економског, демократског и социјалног преображаја, али и ради оздрављења овог друштва у  којем су готово збрисане суштинске етичке вриједности“, саоштила је чланица Иницијалног одбора за оснивање Грађанског покрета проф Божена Јелушић. Jelusic Bozena - photo 02

Како каже, ово је земља у којој више од 60% грађана не вјерује другим људима и учаурено је у микроструктуру најуже породице. Црногорски грађани не вјерују ни у снагу правне државе ни у независност судства.

„У овом тренутку, Црна Гора је земља у којој половина грађана сматра да је за успјех у животу много важније имати везу са људима на функцијама неги посједовати знање, вјештине и радно искуство“, додала је Јелушић.

Са нешто више од 620.000 становника, Црна Гора већ има 10.000 незапослених младих људи са факултетским дипломама и све више способних младих људи који планирају да раде у иностранству. Црногорке и Црногорци се, додаје она, све брже пењу на љествици депресивних нација у којима расте број самоубистава, потрошња анитидепресива и страх од будућности. У Црној Гори је све више насиља међу младима.

„У Црној Гори су пољуљана два важна система – образовни и здравствени – која су до сада држала земљу високо на љествици развоја по мјери човјека, а темељи су им постављени још у социјалистичкој Југославији. Црна Гора је заједница жестоких подјела и потребно јој је да коначно побјегне са цивилизацијске периферије. Зато је Црној Гори нису потребне само спољне интеграције, већ јој је потребан најшири грађански покрет, које ће је изнутра интегрисати, а не је и даље дијелити. Нашој су земљи потребни људи који имају интегритет, стручност и грађанску храброст, а не политичка елита која је већ постала талац опстанка на власти или око власти“, закључила је Јелушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here