Насловна Политика „Грађанска опозиција“ одбила платформу Демократског фронта

„Грађанска опозиција“ одбила платформу Демократског фронта

16
ПОДИЈЕЛИ

Представници „грађанске опозиције“ одбили су платформу Демократског фронта (ДФ) у којој се, између осталог, тражи формирање опозиционе владе и парламента, сазнају “Вијести”. „Опозиција“ није слала званичан одговор предсједништву Фронта али им је, према тврдњама извора “Вијести”, у неформалним разговорима поручено да не могу стати иза тог документа.

Саговорник “Вијести” из „грађанске опозиције“ казао је да формирање паралелне владе и парламента не би била озбиљна порука грађанима, као и да “коминистри нијесу уставна категорија”.

“Предлог Фронта није опција за разматрање и у најмању руку је неозбиљна. Сада очекујемо да се предсједништво изјасни о платформи која им је понуђена средином недјеље, а у којој се прецизира да избори морају бити поновљени најкасније до 2018. године. Морамо наставити да дјелујемо заједно и на тај начин натјерамо челнике Демократске партије социјалиста (ДПС)”, казао је саговорник “Вијести”.

У платформи коју је предсједништво Фронта понудило Демократама, Социјалдемократској партији и коалицији “Кључ” тражи се да опозиционе партије наступе са заједничким кандидатом на предсједничким изборима 2018. године, али и да имају заједничког кандидата за градоначелника Никшића на изборима наредне године. Демократска Црна Гора је за сада једина званично подржала платформу, наводећи да она има смисла само ако је прихвате сви опозициони субјекти.

Предсједништво ДФ-а позвало је остатак „опозиције“ да наставе бојкот Скупштине Црне Горе, али и да формирају опозициону Владу и парламент. Према том предлогу, 39 опозиционих посланика формирали би парламент који би засједао упоредо са Скупштином и нудило своје предлоге закона. У платформи се наводи да би такав потез ујединио опозицију и представио грађанима поуздану алтернативу влади Душка Марковића. Платформом Фронта је предвиђено да опозициона влада има кабинет од осам чланова, који би чинили предсједници странака. Он би, како се наводи, служио као извршно тијело, утврђивао алтернативну политику, а одлуке би се доносиле простом већином.

Кабинет владе би одобравао све акције у комуникацији са Марковићевим кабинетом. Предвиђено је и да опозициона влада има 17 министара, који би били постављени пропорционално броју мандата.

stranke

Чекају да Фронт одговори на другу опозициону платформу

„Грађанска опозиција“ очекује да се предсједништво Фронта наредне недјеље изјасни о њиховој платформи којом се тражи понављање избора до 2018. године. Предсједништво Фронта недавно је најавило да ће се о платформи изјаснити у наредних неколико дана.

У платформи грађанских партија, која би након подршке Фронта била понуђена Марковићу, наводи се да ће бојкот бити прекинут тек након што ДПС одреди датум поновљених избора. Захтијева се и покретање парламентарне истраге навода о покушају државног удара на дан избора, подсјећајући да је то предлагао и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.

Опозиционари су тражили и да се спроведе истрага о изборним злоупотребама, подсјећајући да су конкретне доказе понудили у Извјештају о изборним нерегуларностима.

16 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Грађанска опозиција очекује да се предсједништво Фронта наредне недјеље изјасни о њиховој платформи којом се тражи понављање избора до 2018. године. Предсједништво Фронта недавно је најавило да ће се о платформи изјаснити у наредних неколико дана.

  Срђан Милић је нови Драго Ђуровић

 2. 0
  0

  Ako su oni „gradjanska“ opozicija onda opzicije nema.Kako su „slusali“ DF tako su i prosli na izborima.Sljedecih izbora ih nema.Bravo za DF.

 3. 0
  0

  Ja uopšte Kljuć ne smatram opozicijom kao ni SDP i ono najbitnije cijelo vrijeme izbora su sabotirali DF i na dan izbora poslali svoje da spominju među narodom one „bukaće“(DF)koji su pretvrdi za glas

 4. 0
  0

  „Demokratski Zapad“ ce traziti da tzv. „Gradjanska opozicija“ uzme ucesce u vlasti i da se tako na demokratski nacin bori za svoje ciljeve. Sustinski ovu Evropu interesuje da se u skupstinu uvuku URA i SDP i „demokratski“ “ u ime naroda“ daju legitimitet pristupu u NATO. A znaju dobro da ni jedno istrazivanje nije ni blizu pokazalo da je ovaj narod za tu odluku. TO ZNACi DA PRAVOG LEGITIMITETA NEMA. Cista prevara. SDP ce imati najvise koristi, jer ce se Zapad posle pristupanja zalagati za borbu protiv kriminala i korupcije, koju je do sada obilato potpomagao i uzvratiti Ranku i Rakcevicu( u cije ce ime Dritan) podici ruku.

 5. 0
  0

  Vidite li da ranko vodi ovu g…… gradjansku opoziciju zato df treba sam da se bori i ako oce demokrate a ovi ostali nece ni ulazit vise i parlament sa njima nema saradnje ovako df gubi samo vrijeme i ubrzo ce poceti da gube glasace

 6. 0
  0

  Lekic ne bi smio da nasjedne na Rankovu pricu . Uostalom, Ranko i ne prihvata Lekicev stav da se u pravednijoj atmosferi i na demokratskom referendumu vrsi izjasnjavanje . Neprisustvovanje glasanju nije resenje. U nekim nacinima treba podrzati DF. Demokrate, Kljuc, DF i Narod treba aktivno da se bore za suverenitet ovog prostora. Dosta je pasivnog i retorickog otpora!

 7. 0
  0

  „Грађанска опозиција“ је најавила бојкот до разјашњења тероризма на дан избора али им је ипак превагнуло наређење Јоханес Хана па се поставља питање јел то „грађанска опозиција“ или опозиција Јоханес Хана!???

 8. 0
  0

  Политички евнуси, који себе називају грађанском опозицијом ишли су, иду и ићи ће путевима страних амбасада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here