Насловна Друштво Грађанска алијанса против Срђана Кусовца поднијела кривичну пријаву

Грађанска алијанса против Срђана Кусовца поднијела кривичну пријаву

1
ПОДИЈЕЛИ

Грађанска алијанса поднијела је кривичну пријаву Основном државном тужилаштву против шефа Бироа за односе са јавношћу у Влади Црне Горе Срђана Кусовца јер је, како тврде, злоупотријебио службени полажај.

Srdjan kusovac

У ГА су казали да је Кусовац, од 4. децембра прошле до 11. јуна ове године, повриједио права те организације, а држави Црној Гори нанио материјану штету тако што је одбио да поступи по пресуди Управног суда, којом је поништена Владина одлука о формирању Оперативног тима из децембра 2014. године за спровођење међународног пројекта-иницијативе „Партнерство отворених влада“.

Такође, у ГА тврде да је Кусовац повриједио реализацију Акционог плана за имплементацију овог пројекта, тако што је умјесто поступања по наведеној песуди и отклањања незаконитости на које му је указао Управни суд, предложио Влади на сједници од 11. јуна доношење нове одлуке о формирању Оперативног тима за спровођење међународног пројекта „Партнерство отворених влада“ и реализацију Акционог плана за његову имплементацију.

“Тај приједлог је Влада и усвојила, а осумњичени је злоупотребом свог службеног положаја обесмислио пресуду Управног суда и онемогућио учешће предстваника оштећене НВО Грађанска алијанса из Подгорице у наведеном Оперативном тиму, а буџету Црне Горе нанио штету од 50.000 евра”, рекли су у ГА.

Тиме је, како наводе у тој организацији, починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја у стицају са кривичним дјелом судске одлуке.

Иначе, Грађанска алијанса врши мониторинг пројекта као глобалне иницијативе под називом „Партнерство отворених влада“ ПОВ као и реализацију Акционог плана за његову имплементацију.

Наиме, наведена глобална иницијатива Партнерство отворених Влада има за циљ да помогне владама да буду транспарентније, ефикасније и поузданије — са институцијама које оспособљавају и мотивишу грађане да реагују. Влада Црне Горе је 2011. године приступила ПОВ-у, а убрзо и формирала Оперативни тим за имплементацију Партнерства отворених влада који је био састављен од представника Владе и цивилног сектора.

Након готово четири године од приступања Партнерству отворених влада, креиран је Акциони план који се, како наводе у ГА, показао као уопштен и без јасних индикатора за праћење имплементације.

GA

Биро за односе са јавношћу је крајем прошле године покренуо је процедуру формирања Оперативног тима за имплементацију Партнерства отворених влада док је за представнике цивилног сектора расписан Јавни позив.

У ГА тврде да је Оперативни тим формиран уз грубо кршење процедура које имају за циљ да обезбиједе транспарентност, независност и професионалност у процесу одлучивања.

“Руководилац Бироа за односе са јавношћу Владе Црне Горе начинио је низ преступа којима је директно утицао на нелегитиман и нелегалан избор чланова Оперативног тима испред невладиних органзација, а самим тим злоупотријебио службени положај и ушао у зону кривичне одговорности. На овај начин је обесмишљена сама глобална иницијатива Партнерство отворених Влада ПОВ која је имала за циљ да помогне владама да буду транспарентније, ефикасније и поузданије јер су саме иницијалне радње (формирање Оперативног тима) спроведене на незаконит, нетранспарентан, неефикасан и непоуздан начин”, истичу у ГА.

Пресудом Управног суда од 24. јуна поништена Владина одлука о формирању Оперативног тима из децембра 2014. године. Како наводе у ГА Кусовац је одбио да поступи по овој пресуди.

“Осумњичени Срђан Кусовац је цијелој иницијативи, и прије доношења одлуке о формирању тима из децембра 2014. године нанио штету пролонгирањем поступка који се одвијао од децембра мјесеца пред Управним судом, на начин што је тражене одговоре Суду достављао у последњем законски прописаном тренутку. Паралелно је водио рад Оперативног тима, потпуно свјестан извјесности поништења Одлуке која је нелегитимна његовим чињењем, а на тај начин бескомпромисно трошио вријеме и труд свих чланова Оперативног тима који су кроз редовне сједнице радили на изради новог Акционог плана а претходне недјеље чак и организовали Јавну расправу поводом тога у покушају да таквим радњама предухитри одлуку Управног суда која је касније и указала на незаконитост цијелог поступка и радњи Кусовца”, додају у ГА.

У тој организацији истичу да ће због ове ситуације, као посљедица неажурности рада Владе Црне Горе, чланство у иницијативи Партнерства отворених влада умјесто 50.000 државу коштати 100.000 евра, што је констатовано у извјештају Оперативног тима.

   

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here