Насловна Друштво Грађани незадовољни стањем у судству, сматрају да се не суди по закону

Грађани незадовољни стањем у судству, сматрају да се не суди по закону

1
ПОДИЈЕЛИ

Релативно је велики број грађана који кумулативно има мање или више негативан став о судству (51,1 одсто), док углавном позитиван или веома позитиван став има 34,1 одсто, показало је истраживање Грађанске алијансе.

ГА је објавила извјештај „Ставови судија и тужилаца о правосудном систему и ставови грађана о повјерењу у правосудни систем“, који представља континуирану активност предвиђеним Акционим планом за поглавље 23, које релизују у сарадњи са Удружењем судија од 2013. године, а од прошле године и уз сарадњу Удружења државних тужилаца.

Како је показало истраживање, свој став о судству грађани у великој мјери (59,7 одсто) базирају на ономе што су чули на телевизији и радију или ономе што су прочитали у новинама , односно на томе шта се генерално прича о судству.

У односу на прошлу годину, незнатно је опао проценат оних који сматрају да судије увијек или углавном суде по закону са 41,6 одсто на 37,3 одсто.

„Међутим, брине што половина анкетираних грађана/ки сматра да судије не суде по закону, већ по другим критеријумима (50 одсто). 37 одсто грађана сматра да административно особље увијек или углавном ради по закону“, наводи се у документу.

Став грађана је подијељен и када је у питању ефикасност рада судства.

Да је рад судства углавном неефикасан, односно веома неефикасан сматра 60,7 одсто грађана, док да је углавном ефикасан или веома ефикасан сматра 36,7 одсто.

„Упоређујући резултате истраживања из претходне двије године, примјетно је да се проценат грађана који сматрају да је судство углавном неефикасно повећао са 34,9 одсто у 2013. години на 42,2 одсто у 2015. до 60,7 одсто у 2016. години“, показало је истраживање.

Генерално, и став грађана према раду тужилаштва је подијељен.

„Углавном негативан, односно веома негативан став има 54,1 одсто, док углавном позитиван или веома позитиван став има 32,6 одсто. Свој став о тужилаштву грађани у великој мјери базирају на основу искуства оних којима вјерују (46,4 одсто), односно на личним искуствима (41,3 одсто)“, казали су из ГА.

Већина грађана сматра да рад тужилаштва није довољно ефикасан (51,5 одсто).

„Кључне ствари које утичу на рад тужилаца, према мишљењу грађана, су корупција/непотизам (27 одсто) и спорост (29,6 одсто). Примјетан је раст перцепције о спорости рада тужилаштва као кључног проблема, са прошлогодишњих 18,1 одсто на 29,6 одсто“, наводе из ГА.

Око 70 одсто судија сматра да је стање у судству углавном добро, док је стањем у тужилаштву задовољно 94,6 одсто тужилаца, показује истраживање Грађанске алијансе ГА.

„Према мишљењу већине судија, стање у судству је углавном добро (71,4 одсто). Кумулативно, проценат судија које су изразиле незадовољство постојећом инфраструктуром и објектом у којем се налази суд износи 54,3 одсто“, каже се у закључцима истраживања.

Судије су, како показује истраживање, углавном задовољне средствима комуникације унутар суда и у комуникацији изван суда (62,5 одсто).

На питање како оцјењују улогу других органа у спровођењу правде и ефикасности поступка, највећи проценат судија (65,6 одсто) је одговорио да доприносе, али би њихово учешће морало бити знатно ефикасније.

„Према мишљењу судија, на успоравање поступка и ефикасности рада судова највише утичу други органи државне управе и локалне самоуправе, полиција и тужилаштво. Судије сматрају да постоји простор и за унапређење административне и стручне подршке ради повећања квалитета и ажурности поступка“, наводе из ГА.

Како се додаје, кумулативно, 66,1 одсто судија сматра да је постојећа административна и стручна подршка недовољна.

„Судије су и даље незадовољне капацитетима судских вјештака који утичу на очекивања странака и суда и на квалитет пресуђења. Да постоји дефицит вјештака у појединим областима и да то негативно утиче на квалитет и ефикасност поступка сматра 49,6 одсто анкетираних судија, док 6,3 одсто чак сматра да улога вјештака дезавуише напоре судова“, показује истраживање.

Судије у 65,7 одсто случајева сматрају да јавност углавном има повјерења, односно да има повјерења у великој мјери у рад судова.

„Као главне разлоге неповјерења јавности у рад судства, судије виде недовољну информисаност грађана, дужину трајања поступка и извјештавање медија и њихов утицај на перцепцију стања у судству. Битан фактор неповјерења јавности, према мишљењу судија, је и субјективан однос грађана према судским поступцима, као и њихова лична очекивања од суђења“, саопштено је из ГА.

Према мишљењу судија, грађани највише приговарају дужини трајања поступка (21 одсто).

На питање о извјештавању медија о раду њиховог суда, став судија је и даље релативно подијељен – највећи проценат (46,4одсто) сматра да је извјештавање медија углавном задовољавајуће, са повременим необјективним извјештајима, а да је незад овољавајуће или углавном незадовољавајуће сматра 29,9 одсто.

„Када је у питању испитивање ставова тужилаца, веома висок проценат анкетираних тужилаца (94,6 одсто) сматра да је стање у тужилаштву углавном добро, односно веома добро. Са друге стране, већина тужилаца (45,4 одсто) није задовољна инфраструктуром и објектом у којем се налази тужилаштво“, каже се у закључцима.

Када је у питању задовољство средствима комуникације, већина тужилаца (50,7 одсто) је задовољна овим средствима.

Највећи проценат тужилаца (76 одсто) је одговорио да „поједине дефицитарне области вјештачења утичу на квалитет и ефикасност поступка“, односно да „знатно успоравају поступак“ (2,7 одсто) и „дезавуишу напоре судова“ (3,2 одсто).

„Већина тужилаца (64 одсто) сматра да јавност углавном има повјерења, односно да „има повјерења у великој мјери у рад тужилаштва. Међутим, овдје је присутан и висок проценат оних који нису одговорили на ово питање (28 одсто)“, показује истраживање ГА.

Као кључне разлоге за недостатак повјерења јавности, тужиоци наводе неинформисаност грађана, неуспјех у поступку и дезинформисаност о раду тужилаштва.

„Већина тужилаца (40 одсто) је изјавила да је само спорадично упозната са општим ставовима странака о раду тузилаштава, односно од случаја до случаја. У односу на поштовање тужилаштва од јавности, тужиоци су у највећем проценту одговорили да се тужилаштво као институција углавном поштује (89,3 одсто)“, наводи се у истраживању.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Nikad odkad ljudi pamte ,sud i pravda nijesu toliko pali nisko kao ovdje u nasu nesrecnu mrcigoriju.Ovdje se sklapaju dilovi izmedju advokata i sudija i sve moze samo posoli.Jad i cemer a pravde nidje na vidiku.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here