Насловна Друштво Грађани да помажу електране Блажа Ђукановића

Грађани да помажу електране Блажа Ђукановића

2
ПОДИЈЕЛИ

Грађанима Црне Горе наметнута је обавеза да помажу власнике малих електрана, преносе данашње „Вијести“. Производњом струје из мини ХЕ у Црној Гори се баве искључиво бизнисмени блиски ДПС-у, тј. особе блиске породици Ђукановић, као што је син бившег премијера Блажо Ђукановић.

Нови намет на грађане, који ће додатно оптеретити рачуне за струју, које већина ионако са муком успијева да плати, донијело је Министарство економије – оно је утврдило накнаду за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије и високоефикасне когенерације од 0,47316 центи за киловат сат (kWh). Накнада је повећана 3,5 пута у односу на досадашњу која је износила 0,129 центи за kWh.

Што је потрошња већа – повећава се и накнада и разлика у односу на досадашњи рачун. Ако је рачун за струју 80 евра, то значи да је потрошња око 850 киловата и да је ранија накнада износила 1,1 евро а сада ће бити 4,02 евра.

Према подацима Електропривреде у децембру су домаћинства потрошила 132 милиона киловата и укупна накнада је на ту потрошњу износила 170 хиљада евра, а сада би била 620 хиљада евра, наводе „Вијести“.

poskupljenje-struje

Прошле године су власници малих електрана са ове ставке од свих потрошача добили 2,3 милиона евра, међутим, ове године би мале електране и будуће вјетроелектране могло добити око 8,2 милиона евра са рачуна потрошача.

Из Министарства економије саопштили су да највећи утицај на промјену фиксне накнаде има вјетроелектрана Крново, чији је улазак у погон, као и у електроенергетски систем Црне Горе, планиран у току ове године.

Електропривреда је обавезна да откупљује струју из малих електрана и будућих вјетроелектрана, а трошак плаћају сви потрошачи по основу посебне ставке на рачунима за струју.

Власници малих електрана у Црној Гори већином особе блиско повезане са влашћу попут сина бившег премијера Блажа Ђукановића, кума и брата од ујака бившег премијера Вука Рајковића и Милована Максимовића, затим бизнисмена Олега Обрадовића, Ранка Убовића итд.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Nego sta nego da pomažu, posle ce Blažo tu istu struju da nam prodaje 3x skuplje nego uvoznu i to je biznismen koji se snašo.
    A vi se narode stoko snalazi na koski bez mesa, glodji ćuti dobro je kad te ne biju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here