Насловна Друштво Пљевља: Ваздух најзагађенији код вртића

Пљевља: Ваздух најзагађенији код вртића

0
ПОДИЈЕЛИ

У Агенцији за заштиту животне средине наводе да је мјерно мјесто на којем је била постављена мобилна станица, окружено великим бројем извора полутаната односно у близини великог броја колективних и индивидуалних котларница

Pljevlja

Мобилна станица за мјерење квалитета ваздуха, која је била постављена поред вртића у Пљевљима, регистровала је веће концентрације загађујућих материја него у рејону који мјери стационарна мјерна станица у Скерлићевој улици уз градску топлану. Мјерења на овој локацији обављена су од 23. децембра до 4. јануара.

Резултати су показали да је од 14 само три дана концентрација штетних материја у Скерлићевој била већа него на станици поред вртића.Из Агенције за заштиту животне средине раније су саопштавали да је стационарна станица у Скерлићевој изложена утицају градске топлане и тражено је њено измјештање.

Концентрација ПМ10 честица 23. децембра прошле године у Скерлићевој била је 268, а код вртића 286 микрограма по м3. Дан касније на мобилној станици измјерена је вриједност од 387, а на стационарној 387.

Код вртића је 1. јануара измјерено 260 микрограма по м3, а у Скерлићевој 204. И наредних дана вриједности су за двадесетак микрограма по м3 биле веће него на мобилној станици.

У Агенцији за заштиту животне средине наводе да је мјерно мјесто на којем је била постављена мобилна станица, окружено великим бројем извора полутаната односно у близини великог броја колективних и индивидуалних котларница.

„Комунална полиција констатовала је да се у кругу од 150 метара од мобилне мјерне станице поред вртића “Екобајка” налази око 330 димњака индивидуалних ложишта и четири котларнице”, саопштено је из Агенције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here