Насловна Политика Грабар-Китаровић од УН тражи хитну пресуду за Шешеља

Грабар-Китаровић од УН тражи хитну пресуду за Шешеља

1
ПОДИЈЕЛИ

Kolinda Grabar-Kitarovic-02

Новоизабрана хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић затражила је од генералног секретара УН Бан Ки Муна да предузме све кораке како би обезбиједио да се Војислав Шешељ врати у притвор Међународног суда у Хагу и да се што прије донесе пресуда у његовом случају.

Пуштање Шешеља поткопава сврху због које је Савет безбједности основало Међународни кривични суд за бившу Југославију. Зато тражим од Вас да предузмете све потребне кораке како би се осигурало да се Шешељ врати у притвор све док не буде испуњавао услове за привремено пуштање које сви други затвореници морају да испуне“, наводи се у писму Грабар Китаровић Бан Ки Муну, које је данас агенцији Хина доставио њен изборни штаб.

seselj

„Из разлога који нијесу сасвим јасни“, како каже Грабар Китаровић, Хашки суд је у новембру 2014. пустио на привремену слободу Шешеља „из хуманитарних разлога“ због „погоршања здравственог стања“ и затражило да се врати у Србију.

Међутим, Хашки суд му за привремено пуштање на слободу није одредио услове који су уобичајени, каже Грабар Китаровић.

Она тако помиње да се од „Шешеља није тражило да се уздржи од јавних иступа или ангажмана у политичком животу док је на привременој слободи“, као и да се Шешељ „није морао обавезати да ће се вратити у Хаг када то од њега буде тражио суд„.

Изражавајући „дубоку забринутост“, Грабар Китаровић наглашава да жртве заслужују да се Шешељ врати у притворску јединицу и да се што прије донесе пресуда.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Шта се курва мијеша у Шешељев живот! Доста је био у Хагу, па што нијесу донијели пресуду. А она, ако искрено жали жртве, нека пошаље Усташе који су клали српски народ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here