Насловна Друштво Грабар Китаровић: ХР се не трка у наоружању са СР, али ипак...

Грабар Китаровић: ХР се не трка у наоружању са СР, али ипак набављамо нову ескадрилу

0
ПОДИЈЕЛИ

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровћ изјавила је данас да се Хрватска не трка у наоружању са Србијом, али да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере „Блек хок“.

Набавка „мигова“ за Србију легитимна је потреба да осигура своје небо, казала је Грабар Китаровић у интервјуу за божићни троброј „Вечерњег листа“.

„На то не гледам као на трку у наоружању Србије и Хрватске. А на набавку ‘МиГ 29’ гледам као на легитимну потребу Србије да осигура одбрану свог ваздуааног простора. Хрватској је намера да се у војним набавкама води властитим војним потребама. Дакле, набавка западне војне технологије из САД није усмерена против Србије, већ је усмерена против било каквог угрожавања које би се могло појавити у односу на Хрватску и хрватску територију. Што се тиче терористичких претњи, можемо бити савезници са Србијом“, поручила је хрватска председница.

То што вест о набавци нових ваздухоплова стиже после вести да Србија добија шест авиона МИГ-29, хрватска председница не види као трку у наоружању две земље, наводи хрватски лист.

Додаје да је о набавци нове борбене ексадриле постигнут политички консензус и , како каже, о томе је разговарала и са премијером Андрејом Пленковићем.

„Сада се морамо окренути проналажењу најефикаснијег и најисплативијег решења“, рекла је Грабар Китаровић, преноси регионална тв Н1.

„Верујем да ћемо у сарадњи са САД и оснажити с обзиром на то да наше оружане снаге морају наставити да се пребацују на западну војну технологију. Одлуку о набавци војних авиона пребацили смо за крај 2017. године, јер нам толико треба да бисмо донели рационалну одлуку. Међутим, већ смо донели одлуку да идемо даље у набавку транспортних хеликоптера, највероватније америчких ‘Блацк хаwк'“, рекла је Грабар Китаровић у интервјуу за „Вечерњи лист“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here