Насловна Политика Гошовић: Мајке у неповољнијем положају него прије доношења Закона о накнадама

Гошовић: Мајке у неповољнијем положају него прије доношења Закона о накнадама

1
ПОДИЈЕЛИ

Демократска Црна Гора покренула је поступак за оцјену уставности одредаба закона којим је уређен правни статус корисница накнаде по основу рођења троје или више дјеце, након што је Уставни суд оцијенио да закон на основу којег су оствариле то право није сагласан са Уставом, саопштено је из те странке, преноси агенција Мина.

„Поступак је пред Уставним судом покренуло пет наших посланика,“ казао је члан Предсједништва Демократа Невен Гошовић на конференцији за новинаре.

Он је оцијенио да овакав начин извршења Одлуке Уставног суда до сада није забиљежен у раду тог суда, нити у раду црногорског парламента.

„Оспорени закон представља завршни чин сценарија креираног у дужем времену између Владе и Уставног суда, а на огромну штету корисница права на доживотну накнаду; сценарија који нема ништа заједничко са поштовањем принципа владавине права, подјелом власти, демократијом и заштитом слободе и права грађана,“ истакао је Гошовић.

Он је подсјетио да је Законом из августа 2015. године држава гарантовала мајкама да право на накнаду по основу рођења троје или више дјеце представља њихово доживотно право, а да је право на доживотну накнаду, примјеном одредаба наведеног закона, остварила 22.051 мајка у Црној Гори.

„У поступку доношења оспореног Закона, Влада је била дужна да уважи легитимна очекивања свих корисница да им једном признато право на доживотну накнаду по основу рођења троје или више дјеце неће бити укинуто на начин који би их ставио у неповољнију правну и фактичку ситуацију од оне у којој су биле кад су због прихватања накнаде прекинуле свој дотадашњи радни однос, коришћење права на пензију, или су се одјавиле са евиденције Завода за запошљавање,“ навео је Гошовић и нагласио:

„Велики број корисница овог права оспореним законом доведен је у неповољнију правну и фактичку ситуацију од оне у којој су биле када су због прихватања доживотне накнаде прекинуле свој дотадашњи радни однос.“

Оспорени Закон пратило невиђено правно насиље у његовој примијени

Гошовић је истакао да одредбе оспореног закона нијесу у сагласности са одредбама члана осам Устава Црне Горе којим је забрањена свака непосредна или посредна дискриминација по било ком основу, као и члана 17 којим је зајемчено да су сви пред законом једнаки, без обзира на било какву посебност или лично својство.

„Оспорени Закон пратило је невиђено правно насиље у његовој примјени,“ истакао је функционер Демократа и додао:

„Рјешења о обустави исплате накнаде мајкама са даном 30. јуном ове године, донесена су, а да им није омогућено да учествују у поступку и штите своја права.“

Он је поручио да је оспорени закон и дубоко нехуман, и да не би могао бити својствен друштву социјалне правде и владавине права.

„Великом броју мајки укинута накнада представљала је једини извор прихода, сигурност да могу купити љекове и основна средства за живот. У породицама не малог броја њих, нико и не ради. Сада су остале и без тих извора прихода, не могу остварити право на накнаду по основу незапослености, нити социјалних давања, не испуњавају услов за остваривање права на пензију,“ нагласио је Гошовић.

Мајке постају рањива категорија друђтва о којој не брине ни једна институција

Према његовим ријечима, на евиденцији Завода за запошљавање саопштавају им да, с обзиром на њихове године живота, код њих немају што више да траже, и оне постају веома рањива категорија друштва о којој се не брине нити једна институција система.

„Посланици Демократске Црне Горе поднијеће захтјев Уставном суду да донесе одлуку да се овај предмет разматра као приоритетан,“ истакао Гошовић.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  A sta ti plicas,Gosovicu, glasali ste za sve zakone zajedno sa DPSom…izabrali Katnića, sudski i tuzilacki savjet ,mlatili amandmane i piskarali.
  A niđe vas da podržite proteste.Pravi Demokrate,s kravatama.
  Pozitivna je dijelila pomorandže i imala oranž kravate.
  Demokrate imaju crvene kravate..moraju dijeliti paradajiz.
  Umuknite malo,samo se koprcate za vlast.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here