Насловна Политика Гошовић и Калуђеровић: Ђукановић да саопшти став о проблемима у Општини Колашин

Гошовић и Калуђеровић: Ђукановић да саопшти став о проблемима у Општини Колашин

0
ПОДИЈЕЛИ

Независни посланици Невен Гошовић и Велизар Калуђеровић упутили су отворено писмо премијеру Милу Ђукановићу којим траже да саопшти на који начин ће Влада ријешити проблеме у Општини Колашин.kolasin_town_center

„Полазећи од уставних надлежности Владе, захтијевамо од Вас да саопштите јавности став Владе о начину рјешавања проблема у Општини Колашин, обезбијеђењу средстава за исплату зарада, рефинансирање дугова и неизмирених обавеза и деблокаде рачуна Општине“, наводи се у писму, а преноси агенција МИНА.

Запослени у органима и службама локалне управе Општине Колашин, како су подсјетили, нијесу примили зараде 13 мјесеци, а запослени у Центру за културу Колашин 17 мјесеци, због чега су и ступили у штрајк.

„Енормно задуживање Општине Колашин од ДПС кадра и кадра Групе бирача у претходном сазиву Скупштине Општине, довело је до блокаде рачуна, неизвршавања законом утврђених обавеза према запосленима и неостваривања основних функција Општине, због чега највише трпе грађани Колашина“, оцијенили су Гошовић и Калуђеровић.

Они су упозорили да значај обезбјеђивања услова за функционисање локалне самоуправе и остваривање слободе и права грађана Колашина захтијевају да се одмах, без одлагања, нађу одржива рјешења за огромне проблеме који изузетно дуго трају.

Одрживо рјешање, како су објаснили, подразумијева искључиво на закону засновано рјешење, које неће бити предмет спорења у погледу могућности и рокова његовог извршења.

Сваки другачији приступ, како је оцијењено, не би водио крајње неопходном ефикасном рјешавању проблема у функционисању локалне самоуправе у Општини Колашин.

Гошовић и Калуђеровић подсјећају да је у скупштинској процедури Предлог измјена и допуна Закона о буџету за ову годину, који је поднио посланик Социјалистичке народне партије СНП Александар Дамјановић којим се прописује да ће Влада ове године издати гаранције за Инвестиционо-развојни фонд за рефинансирање дугова и неизмирених обавеза Општине Колашин у висини до седам милиона еура.

У скупштинској процедури је, како се додаје, и Предлог измјена и допуна Закона о буџету за ову годину, групе посланика Социјалдемократске партије којим се прописује да ће Влада у овој години издати гаранције општинама за кредитни аранжман.

“Гаранцијама од седам милиона еура и за Општину Колашин 100 милиона еура за остале општине које користе средства из Егализационог фонда би се омогућило измирење обавеза и неизмирених дугова, рефинансирање постојећих кредитних обавеза и рационализација управе”, наводи се у писму.

За наведене предлоге закона Влада није дала мишљење.

„Како стварање услова за функционисање локалне самоуправе у интересу права запослених и свих грађана Колашина не може трпјети даље одлагање, очекујемо да ћете став Владе по овом питању у најкраћем могућем року учинити доступним посланицима и укупној јавности”, закључује се у отвореном писму.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here