Насловна Друштво Горбачов: У границама СССР-а може се појавити нова савезна држава

Горбачов: У границама СССР-а може се појавити нова савезна држава

0
ПОДИЈЕЛИ

Први предсједник Совјетског Савеза Михаил Горбачов сматра да се у границама бившег СССР-а може појавити нова савезна држава, преноси „Спутњик“.

„Сматрам да може бити новог СССР-а. У ранијим границама и у истом саставу на добровољној основи“, рекао је Горбачов.

Он је нагласио да скида са себе „дио одговорности“ за распад Совјетског Савеза, јер се борио за њега до краја. Према његовом мишљењу, на догађаје је утицао низ фактора, укључујући пуч Државног комитета за ванредне ситуације у августу 1991. године и специфичност карактера првог председника Русије Бориса Јељцина.

Горбачов наводи да Јељцин једноставно „није разумио да је његова улога важна и да није у у томе шта је он почео да ради — почео је једноставно да се бори против центра Савеза“. Зато покушај стварања јединствене нације није успео у СССР-у и морали су да пристану на Русију.

Он је одбацио верзију да је до распада довела перестројка.

Подсјетимо, перестројка је појам који се користио у совјетској економији и социјалној политици, коју је увео Горбачов и представљала је реформу која је требала да подигне совјетску привреду, али која је већ од почетка осамдесетих година прошлог вијека почела да стагнира.

„Тако мислити била би велика историјска грешка. Током перестројке земља је кренула путем слободе и демократије. Он се показао тешким. Тежи него кад смо на почетку кренули. Међутим, он је, био сам и остао увјерен, био неповратан“, преноси „Спутњик“ његове ријечи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here