Насловна Политика Горбачов: САД увлачи Русију у нови Хладни рат

Горбачов: САД увлачи Русију у нови Хладни рат

0
ПОДИЈЕЛИ

Посљедњи совјетски лидер Михаил Горбачов данас је оптужио САД за увлачење Русије у нови Хладни рат и изразио страховање да би непријатељства могла ескалирати у оружани сукоб.
mihail-gorbacov-1

„САД нас је већ увукао у нови Хладни рат, покушавајући отворено да постигне свој главни циљ тријумфализам. Гдје ће нас све то одвести? Хладни рат се већ отворено води. Шта је сљедеће“, изјавио је Горбачов у интервјуу за руску новинску агенцију Интерфакс.

Овај 83-тогодишњи лидер током чијег мандата су ублажени односе са Западом и који је, према агенцији, озлоглашен у Русији јер је дозволио распад СССР-а, рекао је да, нажалост не може да тврди да ли ће хладни рат довести до „врућег“ рата.

„Бојим се да би они могли да преузму тај ризик“, рекао је Горбачов очигледно мислећи на САД, пренијела је агенција АФП.

Горбачов је, у новембру прошле године, упозорио да је свијет био на ивици новог Хладног рата, а у својим посљедњим коментарима, он је критиковао Запад због увођења санкција Русији.

„Све што чујете, из САД и Европске уније, су санкцијама према Русији. Да ли су тотално изгубили главе“, примијетио је Горбацов.

У децембру прошле године, Горбацов је позвао САД и ЕУ на „одмрзавања односа са Русијом“.

АФП подсјећа да је Горбачов раније оштро критиковао руског предсједника Владимира Путина због „имитирања демократије“, али је недавно подржао став Кремља рекавши да би међународна заједница требало да поздрави анексију Крима од стране Русије као „исправљање историјске грешке“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here