Насловна Друштво Голгота македонског новинара Божиновског: Суђење одложено по трећи пут

Голгота македонског новинара Божиновског: Суђење одложено по трећи пут

1
ПОДИЈЕЛИ

Јуче је по трећи пут одложено суђење Зорану Божиновском македонском новинару и власнику портала „Буре весник“ из Куманова којег је режим Николе Груевског утамничио. Божиновском, који се налази у притвору већ осам мјесеци без икаквих основа и доказа, поново је укинута шанса за ослобађање јер суд наводно не може да уручи позиве свједоку оптужбе, бизнисмену Минћу Јардонову, који је иначе близак режиму.

Ову је вијест јуче, на свом фејсбук профилу, објавио предсједник Удружења новинара Македоније Насер Селимани наводећи да ће, како је написао, суд тражити помоћ полиције да пронађу Јарондова и да му уруче позив и доведу на следеће суђење које је заказао за 22. фебруар.

„Срамотно је,“ кажу колеге Божиновског, „да он већ осам мјесеци сједи утамничен у македонском казамату а да се суђења одлажу због наводног неуручивања позива свједоцима. Свједок оптужнице,“ кажу пријатељи Божиновског за портал ИН4С, „је Минћо Јардонов близак режиму Груевског и други по богатству човјек у Македонији“.

„Према оптужници постоје само три свједока од којих су два одустала од ранијих исказа и изјавили да их Зоран није уцјењивао, нити рекетирао, да га чак и не познају. Трећи свједок, који се не појављује на суду, односно, наводно не може да му се уручи позив, је у ствари бизнисмен о чијем криминалу је Божиновски и писао,“ саопштили су пријатељи и колеге Божиновског.

Подсећања ради, Божиновски је раније, односно током 2013. године био ухапшен у Новом Саду по Интерполовој потјерници. Провео је извјесно вријеме у екстрадиционом притвору. Током притвора он је у више наврата упозоравао да ће, ако буде изручен Македонији, започети штрајк глађу. Његова екстрадација је веома дискутабилна и доводи се у питање његова сигурност – он је и сам изјавио да га Македонија тражи због, како је казао „ликвидације а не суђења“. Ипак, иако је Божиновски протеклих десет година живио у Србији, прошле године, односно пре осам мјесеци изручен је макденонском режиму.

Божиновски ухапшен јер је истраживао криминалне активности македонског режима

Zoran Božinovski

Божиновски је класични примјер жртве диктаторског режима Николе Груевског, јер је као уредник сајта „Буре весник“ истраживао и објављивао бројне текстове о корупцији и криминалу македонског режима.

Након првог хапшења у Србији, неки медији су пожурили да пренесу да је Божиновски један од 20 осумњичених међу којима су углавном садашњи и бивши припадници македонске Обавјештајне агенције, Управе за безбједност и контраобавештајне службе, као и Министарства одбране – ипак, све оптужбе против Божиновског су исцениране од стране режима и моћника, о којима је Божиновски писао и истраживао.

Божиновски није ни шпијун ни уцјењивач већ је, као новинар, жртва режима Николе Груевског. Као новинар – истраживач, он је открио и објавио низ афера и криминалних радњи, како у Македонији тако и у региону. У њима није штедио ни највише функционере, укључујући премијера Македоније Груевског и његовог блиског рођака, шефа тајне полиције Сашу Миалкова, које је означио и као инспираторе лажне оптужбе против њега.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Svakome je takvom sudbina ista!
  Poruka je svima nama, isto ista : Na gurajte nos đe mu nije mjesto!
  Sila su oni, jednom komunisti, za navjek fašisti!
  Isti na svaku skalu.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here