Насловна Друштво Гојко Ђого добитник Змајеве награде

Гојко Ђого добитник Змајеве награде

0
ПОДИЈЕЛИ

Годишњу Змајеву награду Матице српске добио је песник Гојко Ђого за збирку изабраних и нових песама „Грана од облака“ у издању новосадског Орфеуса, саопштено је данас у тој нашој најстаријој културној институцији.

djogo

Одлуку о добитнику најстаријег домаћег књижевног признања донео је, већином гласова, жири у саставу Михајло Пантић (председник), Иван Негришорац, Бојана Стојановић Пантовић, Ђорђо Сладоје и Ђорђе Деспић.

После разматрања, како је оценио Пантић, врло обимне лањске песничке продукције у Србији, жири је у најужи избор за Змајеву награду уврстио четири књиге.

Осим награђене, ту су и „Дуге сенке кратких сенки“ Ибрахима Хаџића, „Црна књига“ Радмиле Лазић и „Ди?“ Радивоја Шајтинца.

„Поезија је најбољи део српске књижевности“, рекао је Пантић новинарима и напоменуо да то констатује из искуства непосредног читања лањске романескне продукције, као и на основу свог вишедеценијског увида у писање српских песника.

Он је напоменуо да је 2014. година у српској поезији била “ по обичају врло изобилна“ и подсетио да се на српском језику годишње објави неколико стотина песничких књига.

Кључна карактеристика најновије домаће годишње песничке продукције јесте „генерацијска и поетичка разноликост“, истакао је Пантић, напомињујући да је карактерише и врло висок ниво онога најбољег што буде издвоијено на крају године у десетак књига.

Пантић је додао да, према оцени жирија, у српској поезији делује низ песника који заслужују то високо књижевно признање, али како је напоменуо један мора да га добије.

Председник Матице српске Драган Станић, чије је песничко име Иван Негришорац, подсетио је да та институција додељује Змајеву награду од 1953. године и додао да је то признање на почетку било свеобухватно, а први добитник био је Антоније Исаковић.

Матица српска поносна је на све досадашње добитнике Змајеве награде, рекао је Станић и додао да ће то признање, по традицији, бити уручено 16. фебруара на Дан Матице српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here