Насловна Друштво Годишњица смрти славног српског јунака Крста Поповића

Годишњица смрти славног српског јунака Крста Поповића

48
ПОДИЈЕЛИ

Прије два дана навршило се 68 година од херојске смрти чувеног српског јунака и прослављеног ратника Крста Зрновог Поповића, којег су убили комунисти 1947.године.Krsto-Zrnov-Popović

Капетан Крсто Зрнов Поповић био је један од вођа Божићне побуне 1919. године, коју су против династије Карађорђевић подигли зеленаши, присталице свргнутог краља Николе и династије Петровић Његош. Након угушења ове побуне, Поповић је пребјегао у Италију да би се у јуну 1919. вратио у Црну Гору и почео комитску борбу. 10. децембра 1919, у гласилу црногорске владе у изгнанству, „Гласу Црногорца„, Крсто Поповић истакао је важност Црне Горе у Српству рекавши да је „Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове„. Међутим, након само неколико мјесеци од доласка, Крсто Поповић се вратио у Италију гдје је у војсци избјегличке владе Црне Горе добио чин командира, а касније и бригадира.

1929. године упутио је из Белгије молбу краљу Александру Карађорђевићу да га ослободи одговорности за братоубилачке сукобе у Црној Гори од децембра 1918. до смрти краља Николе, и у писму му исказао вјерност.

У Белгији му је 18. октобра 1929. влада провинције Лијеж, односно полиција за странце, издала пасош, под бројем 9121, са визом под бројем 94. У личним подацима унијетим у пасош, Крсто Зрнов Поповић национално се изјаснио као Србин.

krsto zrnov pasos

Исте године се вратио у Југославију, добио официрску пензију и живио као пензионер до почетка Другог свјетског рата када је основао своје зеленашке формације, неку врсту милиције у италијанској служби и ступио у борбу против црногорских комуниста.

Обиљежје ових зеленашких формација била је црвено-плаво-бијела српска тробојка, коју су такође користиле и четничке јединице у Црној Гори, вјерне династији Карађорђевић. Током рата међу зеленашима је дошло до подјеле те су једни пришли комунистима, а други четницима. Крсто Поповић није пришао ни једнима ни другима. Убили су га комунисти 1947. године

Молба Крста Поповића Краљу Александру Карађорђевићу

Његовом Величанству Александру
Краљу Срба, Хрвата и Словенаца – Београд

Ваше Величанство,

Кад је непријатељ био коначно потучен 1918. год. тада је и наступио моменат за уједињење Краљевине Црне Горе са Краљевином Србијом и са осталим југословенским покрајинама, у Црној Гори јавиле су се двије политичке струје, које су црногорски народ довеле до оружаног сукоба.krsto zrnov pismo kralju aleksandru

Ја као официр иако сам стајао неутрално према једној и другој политичкој струји, чим је наступио оружани сукоб остао сам вјеран светињи заклетве положене Врховном Команданту Њ. В. Краљу Николи и ступио у борбу против оних елемената, које је мој Врховни Командант означио као непријатеље Црне Горе.

Њ. В. Краљу Николи мом Врховном Команданту остао сам вјеран до његове смрти.

Смрт блаженопочившег Краља Николе разријешила ме је заклетве а при томе је Црна Гора постала саставни дио Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, која је примила као таква на себе сва права, као и све обавезе.

Усљед тога покорно молим Ваше Величанство, да ме ослободите свих одговорности за вријеме грађанског рата у Црној Гори од децембра 1918. до смрти блаженопочившег Краља Николе и са тим дозволите ми слободан повратак у домовину, према којој имам и обавеза а и мојих права наслијеђених од Црне Горе, која је постала саставни дио Ваше Краљевине.

Вашем Величанству и домовини бити ћу вјеран као што сам био вјеран Њ. В. Краљу Николи и Црној Гори.

Крсто Поповић
Бригадир бивше Црногорске војске

Белгија, 23. септембра 1929. год.

(Приредио Александар Раковић)

48 КОМЕНТАРИ

 1. 2
  0

  Ваљало је и нагласити да се оградио од црнолатинаша Секуле Дељевића који су се залагали за независну Црну Гору.

 2. 0
  0

  Не знам колико је потврђено и аутентично, али му је његов саборац у Ловћенског бригади за вријеме Другог свјетског рата, Јован Вешовић написао пјесму послије Крстове погибије.

  Јуначко је племе наше,
  напунило задње чаше,
  твојом крвљу, њином пићу,
  ти потоњи Обилићу!

  Тад су кланци ови сиви,
  помрачење оћерали,
  термопилски усклик вили,
  црногорској поклонили.

  Ђенерале, бригадире,
  наше сабље зеленашке,
  свједочиће да још живе,
  од Бојане па до Пиве.

  Заклетва ће бити вјечна,
  нашем цару јуначкоме,
  црногорске боје старе,
  чекаће нас да се јаве.

  Српска вило, ој камење,
  мирно стојте, Крста нема.
  Јер га уби онај који,
  лешеве к’о кревет спрема.

  У црнину Црна Горо,
  не мож данас црња бити!
  Кунемо се крстом часним,
  да ћемо те обновити.

  Безбожници, јањичари,
  виђети ће што си била,
  Крстова ће душа славна,
  ородити твоја крила.

  Полећећеш у висине,
  и опет ћеш бити стара,
  заплакана моја зоро,
  мајко наша Црна Горо!

 3. 1
  0

  Што је то била Србенда, али уби га комунистичка олош. Почивај у миру и лака ти света српска земља за коју си се борио.

 4. 0
  2

  Ha , ha , ha … čuš Krsto srbin , ha , ha , ha … e jada vašega , baš me lijepo nasmijaste , očekujem sledeći put neki tekst o tome kako je Leonardo de Vinči bio srbin , ista je vjerovatnoca ka za Krsta .

 5. 1
  2

  Jedan dan objavite da je Krso Popovic saradnik italijankih fasista i dukljanski montenegrinski ideolog koji je unistio srpstvo, drugi dan Krsto najveci Srbin, jedan dan kralj Nikola izdajnik koji je pobjegao i napustio narod drugi dan kralj Nikola najveci srpski heroj, jedan dan Sekula Drljevic locinac, pljuvanje po zastavi, himni, drugi dan Sekula najveci srbin i heroj, jedan dan Duklja sve najgore i pogrdni naziv za indipendiste a u drugi teskt Duklja prva srpska drzava. ahahahahhaha

  Samo kad bi vlikosrpski fanatici po dva puta citali svoju pisaniju mislim da bi i oni sami vidjeli u kakvoj konfuziji je njihov mozak i pamet.

  • 3
   0

   i cetnici i partizani su bili srbi… sta zelis time reci????

   zna se da je srbin najveci krvnik srbinu! takvi su su srbi jednostavno. polutani sa cetinja nisu nista manje srbi nego ostalih srba koji su privremeno zalutali. docice sve na svoje. cetinjani su srbi, i nista drugo.

 6. 0
  2

  Našli ste ko će da vam piše istoriju. .Poznati falsifikator cg istorije. Više je svakoj budali jasno da je pasoš vadio u konzulatu u Belgiji đe nije mogao napisati Crnogorac ako je mislio dobiti papire. To vam je važa lažna istorija. Ima na hiljade dokumenata, pisama, … u kojima Krsto Popović nedvosmisleno iskazuje svoju prupadnost, Dovoljno je samo ukucati na googlu njegovo ime i saznati istinu. Ne, vama je istorija ono što vam se sviđa, ne ono što govre činjenice! E moji potomci Pavla Orlovića, lika sa Vilerovih goblena.

 7. 0
  2

  Valja se sa vremena na vrijeme našaliti jako , šta je život bez šale , a ovo je izvrsna šala , mada ste je trebali objaviti za 1 april dan šala i lažova .
  Koliko je Krsto , laka mu crna zemlja , volio srpstvo , najbolje je pokazao tako što je šnjim samo preko nišana zborio , ha , ha , ha …

  A ču’ ovoga Zečevića još mu zahvaljuje , ha , ha , ha …..

  E odista sye divno nasmijasmo !

 8. 3
  0

  Једино тачно у тексту је то да је Крсто Поповић био Србин, његови Поповићи су поријеклом из Херцеговине. Међутим, није тачно да је Крсто био јунак као што се воли митоманисати, био је типична подловћенска јајара. Дајте молим вас, јунак из Старе Црне Горе? И ви свашта пишете, у те крајеве јунака није било осим у гусларским пјесмама.

  Намамио Балдачи макаронима гологузана катунског да диже буну а кад је устала бјелашка омладина настаде бјежанија „јуначина“ пут државе налогодавца. А кад је Ниџо Петровић цркао, подгојен добро од новца којег му је слао унук Александар Карађорђевић, Крсто клекну на кољена пред Карађорђевиће и зацвили због младалачких грешака. Бацање бомби на омладину партизанску која је дошла да га хапси због издаје државе и колаборације са нацистима у другом свјетском рату је задња епизода те „славне“ биографије.

  • 0
   0

   Ha , ha , ha , ha ….. e kakva si ti ave….. brate slatki , ha , ha , ha …… što iješ matere ti mile te si taki smiješan , treba te na audiciju prijavit odma da se proslaviš ka Cuca te je s’onim Šabanom ćelavim , eno je sad važnija od Tome brata našeg napaćenog .

   Evo velče da si ti iz one rahmetli NS , pa te shvatam greotice .

 9. 0
  1

  Kako neko može biti Srbin ako je ubio stotine Srba da se Crna Gora ne bi pripojila Srbiji. Izem vam tu logiku! Imate dosta izdaj… Crne Gore pa ih slavite. Manite se onih koji su krvarili za Crnu Goru. “Naredba”donijeta u Gaeti 17. aprila 1919. godine, sa potpisom komandira Krsta Zrnova Popovica: “Povjesnica ne pamti da je iko ikada kao i ovoga rata dao vise nepristrasnijih i nesebičnih zrtava za istorijska svoja prava od nas Crnogoraca. Čitavi svijet priznava nam je to, te se crnogorskom herojstvu i patriotizmu sa poštovanjem klanjaju kako veliki tako i mali narodi… Oni pak naši crnogorski izdajnici i preletujući agenti danas politički iščezavaju, a i u stvari će nestati, jer kao prodavaoci mora prolivene crnogorske krvi u skoro šest vjekova neće naći nigđe utočiste i svak će ih goniti i na njih pljuvati.“

  • 3
   0

   Слободане, Слободане… Знаш ли да је Балдачи у почетку кукао својој влади како се Ниџови „официри“ (већина није имала ни основну школу) нећкају по питању дизања буне па их је требало додатно подмазати лирама.

   Којих је то стотину Срба Крсто побио, мислиш на његове Цуце, Бајице, Чевљане који су били у бјелашким омладинцима?

   И зашто побјегуље зеленашке бјеже на територију Италије ако су „крварили за ЦГ“? Рећи ћу ти зашто – зато што је у питању била обична терористичка банда на кратко унајмљена од италијанске владе да руши своју државу а касније одбачена као и свака најамна снага.

  • 4
   0

   Nije ubijao Srbe nego pristalice dinastije Karadjordjevic.Prusi i Bavarci su vodili mnoooogo krvavije ratove pa su opet bili svi njemci.Prihvatio je pasos dje pise da je Srbin sto valjda nesto govori.Drljevic to nebi prihvatio nikad jer je bio solidan srbofob dok se za Krsta to nebi moglo reci.Dragi Boki ,zbog svadje dvije dinastije mi Srbi se necemo dijelit.

   • 0
    1

    Manite se toga pasoša. Znam nekoliko Crnogoraca koji su dali izjavu da su Srbi da bi dobili državljanstvo Srbije jer da nijesu dali tu izjavu čekali bi 4 godine na državljanstvo Srbije iako žive u Srbiji po 30-40 godina, jer je takav srpski zakon danas. Treba ljudima da se liječe, pa ne može bolest čekati 4 godine. Krsto Popović ne bi mogao dobiti pasoš kao Crnogorac. To je jasno svakome ko ima tri čuke o međuratnom periodu Jugoslavije. Drljević je bio Srbin, ali je, viđevši zločine koji su se dešavali po CG shvatio da ne može isti narod biti toliki krvnik prema Crnogorcima. Pročitajte što je Pantelija Jovović pisao u bg Balkanu. Normalni ljudi bi se postiđeli toga, a ne i dalje svojatali cg istoriju i ličnosti. Ako treba da vam dam citate, samo recite …

    • 3
     0

     Takvim krvnicima se junak Krsto prodao za pasos i apanazu…cccc.Bobo,ako stvarno zivis u Bg to je cisti mazohizam.Velicanstveni Zagreb,Tirana ,Cetinje…vape za tobom i tvojim prijateljima.

 10. 2
  0

  Слободане, ако ћемо већ тако, Крсто се могао изјаснити као Хрват и добити пасош, зашто није то урадио?

  Ирелевантне су шкработине неког опозиционог новинара. Релевантна је чињеница да политички вођа Крстов, предсједник владе Ниџове Јован Пламенац, након тог „страшног“ сукоба на територији пар катунских села одлази у Београд и учлањује се у Радикалну странку. Толико о томе да зеленаши нису били Срби.

 11. 0
  0

  Lijepo je što je uređivačka politika dosljedna, i što se sa jednakim žarom slave svi saradnici okupatora i domaći izdajnici. Očekujem emotivne tekstove i o Slavku Kvaterniku, Mili Budaku i Ljubi Milošu, i o tome kako su ih nepravedno smakli mrski komunisti.

 12. 1
  2

  Jovan Plamenac,piše u beogradskom Balkanu 1926. godine: „1918. i 1919. godine Crna Gora je svedena na groblje. Zapaljeno je hiljade kuća i pobijeno na hiljade Crnogoraca… Žene, djeca i nemoćni starci bacani su živi u vatru; djeca koju su bacali sa prozora padala su na bajonete koji su ih spremni čekali. Nesrećnicima koji su davali znake života kidali su uši, jezik, nos… Žene su silovane; vezivali su im ispod suknje mačke koje su, podivljale zbog udaraca štapom, kidale tijela ovih nesrećnica. Formirale su se bande koje su kao Huni,pustošile oblasti jednu za drugom, pljačkajući sirotinju cnogorsku, skrnaveći grobove predaka… vukući i prljajuci po blatu kao pravi divljaci kosti Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog samo zato što su bili crnogorski sveci“

  • 2
   0

   Браво Бобо, читаш памфлете из крвавог албума Карађорђевића и још вјерујеш у то. На том нивоу ти је и историјско образовање. Ево ти да се мало едукујеш. Писаније Јована Пламенца великим силама на конференцији у Паризу 5. марта 1919. године. Нећу све окачити да не би одоговор био превелик, но ћу по који дио цитирати. A ти као врсни историчар то можеш лако провјерити, пошто се крећеш и образујеш по библиотекама и архивама.
   Продирањем Турске у Европу, све балканске зе­мље, дакле и српске, погубише своју независност. Једино се Црна Гора одржа…
   Вјековима Црногорци водише крваве ратове против угњетача српског…

   На тај начин припада Црној Гори насљедно право над свимосталим српским земљам а које падоше под туђинску власт.

   Стога је цио српски народ у Црну Гору од вазда гле­дао као свој Пијемонт… већ и сама њена егзистенција бјеше од огромна значаја за очување националне свијести у осталим дјеловима српског народа који допаде ропства.

   Српски народ је том осјећају дао израза на уста једног од својих највећих пјесника:
   Црна Горо, поносито стјење,
   Српске круне ти драго каме­ње!

   Слобода Црне Горе служила је Српству не само тијем, што му је крије­пила морал, већ и тијем што га је стварно потпомагала…

   У Српству Црна Гора је имала исту улогу коју има срце у људском организму, јер се из ње­них планина исе­љавао вишак становништва у остале плодне краје­ве, нарочито у Србију, чим би режим турски бивао блажи.

   Ти исељеници црногорски проже­ти иде­јом слободе, а припадајући оном дије­лу нашег народа који је не само физички него и усљед дугог робовања, давао нову снагу која је Шумадију кре­нула на устанак против Турака…

   Глас Црногорца, бр. 69, 21. мај 1919. године.

   • 0
    2

    Pokazuješ elementarno neznanje. Ako ti trebaju faksimili onoga što je objavljivap Pantelija Jovović u Balkanu samo reci? To nema veze sa Krvavim albumom Karađorđevića jer je objavljeno poslije i u beogradskim novinama. Vama je nešto što je neoborivo laž, a laži istina. Ne moraš mi navoditi što je bilo za vrijeme Nikole I. Imam sto puta više činjenica Nikolinog srpstva od tebe. Da nije bilo tog Nikolinog srpstva ne bi bilo ni vas danas. I nije vladavina Nikole I čitava istorija Crne Gore. Ona je stara 1000 godina. Nađite bilo koji dokaz etničkog srpstva u Crnoj Gori prije XIX vijeka???? Nikola je platio svojim progonstvom to srbovanje. Zato se sjetio 1919. da je Crnogorac i objavio tekst Crna Gora je Crnogoraca: “ …Vama je poznato da zvanicna Srbija vec odavno u Crnoj Gori nije gledala brata i drugara na zajednickom poslu, nego protivnika, koga se je po nekom cudnom shvatanju, trebalo otresti, toboz u interesu Srbije. Naoruzani neobjasnjivom mrznjom prema Crnoj Gori i njenim predstavnicima i liseni solidne moralne osnove, izjvesni politicari iz Beograda, postavili su se, u politici prema Crnoj Gori na nacelo: cilj opravdava sredstvo. Zvanicna Srbija zaboravila je sve zrtve koje je Crna Gora ucinila za Srbiju 1914. i 1915. Intrige koje je, jos dok smo bili na domu, cinila protiv Crne Gore u zemlji i medju saveznicima i koje su mnogo doprinijele katastrofi Crne Gore, ona je nastavila bez rezerve, u inostranstvu. Zvanicna Srbija potrosila je milione na intrige i klevete protiv Crne Gore i njenih predstavnika. Nijesam klevetan samo ja, nego sva Crna Gora i njeni predstavnici. Crna Gora je Crnogoraca. To je bilo, to ce biti. Nasi veliki saveznici i dalje su zastupljeni svojim poslanicima pri mom dvoru. Crna Gora ce biti uspostavljena, sa svim njenim pravima. To je svecano, i nekoliko puta do sada bilo proklamovano od strane mocnih saveznika nasih…..“ – Na Badnji dan 1918. Glas Crnogorca, (Neji kod Pariza),Da ne citiram Glas Crnogorca 1921. I, ako baš hoćeš da znaš, Nikola je uvijek koristio pojam Srbin za Srbijance, Crnogorce, Bošnjake, Dalmatince i Makedonce. Nikada nije izjednačavao Srbijance i Crnogorce. Pročitajte pisma Krsta Popovića iz Argentine ako vas uopšte interesuje što je bio po nacionalnosti.

    • 3
     0

     Навео си да је то писао Пламенац, небитно да ли је у Крвавом албуму или неким новинама, памфлет је памфлет. Требају ми информације од Јововића? Кад је ишао у ЦГ, која је села обишао, које су тачно куће запаљене (и зеленашке и бјелашке)? Ко је кога тачно убио, име и презиме, датум, спискови? Како то да међународне мисије и заједница немају конкретне податке. Било је ту свега да се не лажемо. Па наравно да није изједначавао Србијанце и Црногорце, ни данас их нико не изједначава, али су Срби и једни и други. А оне глупости које се јављају типа Србин једнако православац, не знам код кога могу да прођу. Поред оних којих си вјероватно читао од Историја ЦГ Јована Баљевића, Владике Василија, Катарине Радоњић и осталих писама главара и владика прије 19. вијека које намјерно избјегаваш да их не наводим, ево мало католичких (млетачких) извора:

     Католички мисионар Ђовани Пасквали, биљежи за Свету конгрегацију за пропаганду вјере 1943. године и вели: „У Црној Гори живе Срби шизматици и јеретици. Има их око 7000 душа.“
     Шизматици – православни, ови други јеретици.

     Задарски надбискуп Отавијан Гарзадор 17. Децембра 1624. године извјештава о канонској посети Боки которској. Пише како су му православни Срби од Котора до Будве одали велико поштовање, како је посјетио српски манастир свете Марије, како је један католички свештеник из Паштровића превео 25 српских породица на католичанство, како је Котор „са свих страна окружен Србима шизматцима“, док су Кртоле и многа друга села „насељена Србима, који су највећим дијелом шизматици“.

     Которски бискуп 1608. године извјештава Курију: Которски град, некад зван Аскривијум под влашћу Венецијанаца опкољен са свих страна Турцима и Рашанима.

     Ово задње ти постављам због оног Србин једнако православац.

     Па имаш Скилицу и византијске изворе који представљају Дукљу као земљу у којој живе Срби.

     Итд, итд.. А ти наведи доказе етничког црногорства, кад код?

     • 0
      0

      Треба да стоји за онај извор 1643, а не 1953, грешка у куцању.

     • 0
      1

      Pamflet? Što ćemo sa desetinama izvještaja stranih posmatrača, novinara …? Jesi li čuo za de Salisov izvještaj? Jesi li pročitao stenograme iz Doma lordova Britanskog parlamenta? Imaš ih na njihovom sajtu – samo ukucaj Montenegro i de Salis? Navodiš neke gluposti koje si pokupio sa srpskih sajtova i nabrajaš kako su navodili nekakve Srbe, a ja mogu tebi odmah da dam faksimile bezočnog prevođenja Sclavo kao Srbin. Što ćemo sa time da su Vasojeviće u XVIII vijeku nazivali Hrvatima zbog njivog katoličanstva? Što ćemo sa time što Evlija Čelebija piše, Holoček, Viala, … Ne uči se istorija Crna Gora sa velikosrpskim foruma. Samo možeš da navodiš ono što imaš orginalni rukopis. Inače, promnađi na netu knjigu Crnogorski političari, izdatu 1924. u Beogradu od Pantelije Jovovića pa ćeš viđeti da je obišao čitavu Crnu Goru. čak su ga tvoji istomišljenici napali bombom u Podgorici, Spasao se bacivši se pod krevet. Kad su viđeli da je preživio, pucali su na njega i pogodili ga sa dva metka. Jedva je preživio. Evo što piše Pantelija Jovović u predgovoru knjige Crnogorski političari:“Slom Crne Gore 1915. i način njenog ujedinjenja sa Srbijom 1918.g. dva su kobna datuma u njenoj istoriji. Prvi datum može se nekako i pravdati ali ovaj drugi jeste najgrozniji spomen srama i stida zvaničnoga Beograda. Golgota, koju je preživljavala Srbija za vreme evakuacije kroz albanske gudure, ni približno nije ravna onoj Golgoti, koju je Crna Gora preživela za vreme Ujedinjenja. No sve do 1921. g. o tim nečuvenim zločinima režima nije se ništa znalo. Crna Gora sve do tada bila je za našu javnost terra incognita. Do 1921 g. već je bilo popaljeno pet hiljada crnogorskih domova i niko, van Crne Gore, u ujedinjenoj Kraljevini o tome nije ništa znao. Tek prvi put tada beogradski “Balkan” nalazi se pobuđen da me pošalje kao svoga naročitog izaslanika u Crnu Goru. Prvi sam, dakle, ja bio kome je pala u deo ta teška dužnost, da otkrije sve zločine počinjene posle Ujedinjenja u Crnoj Gori. I ja sam ih otkrio stavljajući na kocku svoj život. Demaskiranjem zločinaca, ja sam učinio da budem s bombama i revolverima napadnut i slučaj je hteo da ostanem u životu iako sam bio teško povređen. Moje izveštaje o prilikama u Crnoj Gori, preštampavali su ne samo svi naši domaći listovi, već i jedan dobar deo štampe u Italiji, Engleskoj, Francuskoj i t.d. Ja sam Evropi jasno predočio da je nesrećna Crna Gora, u čast i slavu Ujedinjenja, razapeta na krstu…“

     • 1
      0

      А шта ћемо са извјештајима мисјије Француза, Енглеза и Американаца, да не наводим појединачно? Памфлет него шта, нико други није навео конкренте доказе нити било шта, осим тих празних прича тада. Још кад ми је то признало неколико остражћених дукљана потомака, све дискусије око тога су непотребне. Чуо сам за Де Салиса, колико је он провео веремена у ЦГ, ђе га је написао? Што никад није објављен. Знаш ли ти какве су све подметачине радили Енглези током првог свјетског рата, не само за овог Де Салиса, него уопштено? А јели, ти би кад ти не одговара Србин да Sclavo буде Словен. Нијесам знао да се држава Срба звала Словенија, јер су Sclavonia сви преводили Србија. И шта даље Пантелија каже, издајем ову књижицу из љубави према Црној Гори, том Пијемонту српства и колевци српске државне мисли и идеје. Не губите наду у божију вољу, све док српско сунце по Ловћену вије. Ево посрби те Пантелија а ти се позиваш на њега. Ови неодукљани су стварно немогући, њихови историчари су свјетски признати научници, какве још свијет није гледао. Не мислим се даље расправљати са тобом, јер су ово све прежвакане теме, ти их просипај неком другом ко се на њих може упецати, и остао си ми дужан одговора.

  • 0
   0

   Аха, и шта је Пламенац урадио у вези са тим? Учланио се у Пашићеву режимску странку и настанио на Теразијама. Да не причам да је касније био подрепна мува генерала Недића у вријеме његове квинслишке власти. И сад би требало да њега таквог прихватимо као релевантног и његове измишљотине о злочинима које није документовала ни власт ни међународна заједница.

   • 1
    0

    Секула, Недића не знаш, нити његову власт. О ономе кога не знаш о њему је онда боље да не говориш.

 13. 0
  0

  Катунска нахија у Његошево вријеме бројала је око двадесетак хиљада душа, без градског и административног центра, разбацаних на простору скоро једног среза и израздвајаних беспућем, племенском омразом и самовољом. Први пут од Цетиња до Ријеке Црнојевића ће подићи Владика Раде као и прву крчму — на Крсцу. Енглез Петон је, 1846. године, запазио да су куће на Његушима без прозора и соба — једна просторија. Крајем 19. стољећа, Ван дер Велде прошао је читавим крајем и забиљежио: „изван варошице нема се гдје пошто преноћити у овој беспутној земљи, сличној пустињи на Мјесецу,..”.

 14. 0
  1

  A evo vam pismo Ksta Popovića Antu Gvozdenoiviću da vidite što je Krsto pisao vezano za pasoše i svoju nacionalnost: „Argentina 15 maja 1924

  Predsjedniku kraljevske vlade
  Generalu gospodinu A. Gvozdenoviću

  Gospodine predsjedniče,
  Primio sam vaše pismo od 1 febr. tek. god. i dobro razumio.

  Ja i kad bih mogao pored svega ostalog, ne bih zbog samog pasoša, niti u Rusiju niti pak i u koju drugu državu iz ove poći, pošto kao što znate našeg političkog predstavnika ovđe nemamo, koji bi odnosni pasoš mogao ovjeriti na osnovu čega, razumje se, ni mjesne državne vlasti i zato su svi ovamošnji iz okvira današnje Jugoslavije prinuđeni obraćati se njihovom konzulatu ovđe.

  Lako bi bilo moguće da za nas Crnogorce ne samo za inostranstvo već i za unutrašnjost ove rapublike bude ograničeno kretanje , koji nebi imao pasoš potvrđen od svojih i ovih vlasti.

  Usljed navedenog, kao i usljed važnijih razloga vam poznatih a pošto se Crna Gora stvarno nalazi u ratu sa SRBIJOM od OKUPACIJE 1918. god. moje je mišljenje da se radi na tome (ako to već nije počelo) da se pomoću ruske vlade njihovom političkom zastupniku u Jugoslaviji povjeri zaštita Crnogorskog naroda,isto tako i ostalim Ruskim predstavnicima gdje god se nalaze Crnogorci naročito u dvije Amerike, tijem bi se unekoliko u isto vrijeme ometao ma kakav eventualni sporazum između Rusije i Srbije, nešto treba raditi.

  Što se tiče našeg posla ovđe i pored neumornog rada jošt nijesmo uspjeli stvoriti ma kakvu javnu organizaciju, jer nemožemo doći do sredstava pošto je ovđe radnički život upravo skitački. Da bih što bolje mogao raditi makar iz Rusije ako ne drukče a ono pomoću Bugarskih i Makedonskih organizacija, stoga sam i pisao ranije o mom polasku za Rusiju, te za sve navedeno vjerujem u vašu aktivnost.

  Dobro bi ste učinjeli, ako se može da nam pošaljete slova ćirilična i ostalo potrebno za štampu, da bi se u svoje vrijeme mogao izdavati jedan list što bi imalo znatnu važnost, jer ovđe to ne možemo nabaviti.

  U ostalom primite g-ine Predsjedniče
  Izraz osobitog poštovanja.

  Krsto Popović „

 15. 1
  1

  Za Joksima:
  Nije objavljen jer je bio pritisak Francuza da se ne objavi i jer je već dogovoreno među velikim silama stvaranje države južnih Slovena. Ako se sam potrudiš, ako se samo malo potrudiš, saznaćeš to sam iz stenograma Doma Lordova Britanskog parlamenta. A koliko znaš o de Salisu vidim kad nemaš pojma da je bio u Crnoj Gori, da su ga Srbi zarobili u Virpazaru i htjeli da ga strijeljaju (ina novinskih izvještaja o tome), spasili ga Francuzi. Inače je de Salis bio izaslanika na Cetinju i veliki protivnik kralja Nikole. Da ne bude da je navodio vodu na Nikolinu vodenicu. To sve postoji u dokumentima, ali treba čitati. Lakše je mlatiti o svemu i svačemu nego nešto pročitati. Nijesu ti dovoljni zapadni izvori, nijesu ti dovoljni beogradski izvori, izgleda da ništa nije dovoljno kada je u pitanju istina. Za laž je dovoljno da neka nepismena budaletina nešto napiše na forumu, to odmah usvojiš. Pet posmatrača je bilo u Crnoj Gori u to vrijeme. I svi su potvrdili u svojim izvještajima to što je napisao J. Plamenac i Pantelija Jovović. A ko je palio i ko je učestvovao i prednjačio imaš u tekstovima P. Jovovića u beogradskom Balkanu, a ponešto i u knjizi Crnogorski političari, koju možeš downloadovati sa neta. naravno, ako te interesuje i ako te ne mrzi da čitaš. Što je očigledno. Evo ti što Chicago Tribune donosi 4. Septembra 1919. pod naslovom “Zvanični izvještači donijeli užasne izvještaje u Pariz”, koji prenosim u cjelini:
  “Pariz, 3. septembar, Američka i britanska vojna intervencija u Crnoj Gori radi spriječavanja raširenog masakra crnogorskih rojalista od strane Srbijanaca, u preporuci neutralnih posmatrača koji su došli u Pariz juče i koji danas pišu energične izveštaje svojim vladama:
  “Pod srpskom okupacijom Crna Gora danas predstavlja mesto najkrvavijeg pokolja u Evropi,izjavio je zvaničnik koji se vratio. Ukoliko se Engleska i Amerika ne umješaju, ni jedan crnogorski rojalista neće ostati živ. Srbi ih ubijaju na veliko”.
  Konfiskovana hrana
  Amerikance posebno interesuju izveštaji koje su donijeli ti neutralni posmatrači prema kojima je cio kontigent američke hrane koju je Huverova administracija uputila u Crnu Goru dospio u ruke Srbijanaca. Crnogorci se moraju prvo odreći sopstvene zemlje i zakleti na vjernost srpskom kralju Petru, da bi dobili bilo što od tih zaliha. Ukoliko to ne učine, bacaju ih u zatvor. Zatvori u Cetinju i Kotoru su, prema izveštavanju, puni Crnogoraca a svakodnevno se dovode bande Crnogoraca uhvaćenih u brdima i nad njima se vrši egzekucija…. “
  Za sve što ti prezentujem posjedujem faksimile. Pročitaj i ovo usput, možda ti se upali više ta lampica u glavi: http://portalanalitika.me/clanak/176575/arhiv-crnogorska-nacija-po-knjazu-danilu

  • 1
   1

   Bobane,bez imalo malicioznosti te molim da mi objasnis, kako to Turci u tim krajevima nisu mogli doc a Srbijanci udjose kao kroz svajcarski sir.Nesto od toga dvoje nije istina,objasni mi molim te sto je laz od toga.

 16. 0
  0

  To što vi trenutno radite, navodite razna svjedočenja i dokumenta da osnažite svoje stavove i mišljenje jeste ad hoc istorija, to jest ništa!
  Istorija je nešto sasvim drugo : kritička analiza i kontekstualizacija, prije svega. Najbolji rezultat, najbliže moguće objektivnoj naučnoj istini, daje fenomenološka analiza “ materije “ u složenom postupku transcendiranja određene istorijske situacije, događaja – koji mora biti usklađen u oba vremena, prošlom i sadašnjem!
  Tek onda imate objektiviziranu naučnu istinu koja ima svrhu!
  Sve ostalo je istorija kafane, mrtvo duboko!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here