Насловна Мозаик Годишњица пута у свемир совјетског сателита „Спутњик пет“

Годишњица пута у свемир совјетског сателита „Спутњик пет“

2
ПОДИЈЕЛИ

На данашњи дан 1960. године у свемир је полетио совјетски сателит „Спутњик пет“ са живим путницима.

„Команданти“ мисије биле су керуше Белка и Стрелка, а поред њих у капсули су била два пацова, 40 мишева и бројне биљке.

Циљ лета било је истраживање утицаја свемирских фактора на животињске и друге организме не би ли се осигурао безбједан боравак људи у свемиру и повратак на Земљу.

У свемиру су провели 25 сати и за то време 17 пута обишли Земљу. Када су успешно слетели 20. августа, Белка и Стрелка су постале први Земљани који су се вратили из свемира.

Научници који су их дочекали установили су да изгледају боље него много пута током тренинга. Било је јасно да су преживеле значајан стрес, али су се прилично брзо опоравиле.

Стрелка је неколико месеци касније на свет донела шест штенаца а једно од њих совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио је првој дами САД Жаклини Кенеди и њеној ћерки Керолајн.

Керуше космонаути провеле су остатак живота на институту за космичку медицину и угинуле у дубокој старости. Тела су им потом препарирана и налазе се у Меморијалном музеју космонаутике у Москви.

Белка и Стрелка су хероји више руских анимираних филмова, а „Белка и Стрелка Звездани пси“ из 2010. је први руски дугометражни 3Д анимирани филм.

Поводом 50. годишњице лета „Спутњика пет“ Русија је 2010. издала поштанску марку са ликовима четвороножних космонаута.

Претходни пси космонаути нису имали среће. Лајка, први становник Земље у свемиру, угинула је неколико сати после полетања 1957. а Лисичка и Чајка су настрадале приликом лансирања у јулу 1960.

Њихова ракета-носач распала се и оштетила капсулу која је пала пре активирања падобрана. Након тога су безбедносне мере значајно побољшане.

Свемирске мисије паса, и успешне и неуспешне, пре и после Белке и Стрелке, утрле су пут Јурију Гагарину који је 12. априла 1961. постао први човек у свемиру.

Извор: Бета

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  +„Иштите најпре Царство Божије и правде његове, а све ће вам се друго додати“

  …“to create a modern wonder of the world, of sorts, with a truly gigantic pizza that could easily feed hundreds…“

  https://www.rt.com/viral/391896-worlds-longest-pizza-california/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

  …“Према томе, након што је Трећа политичка теорија (фашизам и националсоцијализам) претрпела пораз, две политичке теорије су остале – Прва и Друга – и сукобиле су се током Хладног рата, све док Прва политичка теорија (либерализам) није победила другу (комунизам) 1989., а посебно 1991. године…“

  https://stanjestvari.com/2017/07/20/chetvrta-politichka-teorija-i-problem-djavola/

  …“О чему даље треба да размислимо – та хијерархизација друштава и то кретање историје у суштини нису ништа друго него изрази модерна у чистом облику. То јесте, тако мисле модерн[4], значи, модерн је растичка појава. Модерн је расизам и то не у некој својој верзији, не у руској верзији, већ уопште свака верзија модерна није ништа друго до расизам, отворени и прикривени, сублиминални. Имајући посла са модерном неизоставно имамо посла са расизмом…“

  http://www.treciprostor.com/2015/11/blog-post_21.html

  „В 2017 году“, 1960 г.

  https://www.youtube.com/watch?v=KDXJMGNm3E0

 2. 0
  0

  …“Ако су неки у искушењу да помисле да ће та нова Америка бити мирољубивија у светским односима, нека размисле још једном. Није случајност то што се оне исте снаге које желе да сруше Трампа и редефинишу идентитет наше земље скоро у потпуности поклапају са онима који би да Америка агресивно намеће „наше вредности“ – тј. њихове вредности – целој планети. Као што сам пре скоро 20 година написао у нешто другачијем контексту, та лажна „Америка“ је претходница Фашизма дугиних боја, и код куће и у иностранству.

  Без сумње су исту ужасну стрепњу, па чак и горе, осећали Руси 1920, када су гледали како се њихова земља крваво жртвује на олтару једне полуделе, интернационалистичке идеологије. Некако су, пошто су платили незамисливу цену рата и репресије, успели да се из свега тога извуку три четвртине века касније, још увек сећајући се (по речима покојног генерала Александра Лебеда) како је то „поново се осећати Русима“
  …“

  http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/ostalo/smrt-jedne-nacije/

  City of God | ‘Getting Out’ (HD) | 2002
  https://www.youtube.com/watch?v=AFk5Sa1lVaw

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here