Насловна Мозаик Годишњица почетка контраофанзиве славне битке за Москву

Годишњица почетка контраофанзиве славне битке за Москву

0
ПОДИЈЕЛИ

На данашњи дан, 6. децембра 1941. године почела је контраофанзива Црвене армије славне битке за Москву против Њемаца, који су били стигли на 25 километара од Москве. До краја фебруара 1942. немачке трупе помјерене на 200 километара од Москве.

Битка за Москву је највећи и најкрвавији сукоб у историји човјечанства у којем је учестовало седам милиона војника, двоструко више него у бици за Стаљинград. Двоструко је више било и жртава, чак 2,5 милиона људи је погинуло, тешко рањено или заробљено од тога 1,9 милиона на руској страни. Ова битка је помогла да се исход Другог свјетског рата окрене против Хитлера.

Битка је трајала од 30. септембра 1941. све до 20. априла 1942. године и представља први стварни Хитлеров пораз у Другом свјетском рату. Управо је овдје, под Москвом, први пут заустављен Хитлеров блицкриг и разбијен његов сан да ће као вихор прећи преко Совјетског савеза. Пораз је био и први сигнал да ће Њемачка изгубити рат. Фабијан фон Шлабрендорф, њемачки официр који ће се касније прикључити завјери против Хитлера, казао је да је поразом код Москве уништен „мит о непобједивости њемачког војника“.

moskva_otpor

Њемачка стратешка офанзива названа операција „Тајфун“ је предвидјела двије офанзиве које би обухватиле Москву у клијешта. Сјеверну операцију против Калињинског фронта требало је да изврше 3. и 4. оклопна армија и да истовремено пресјеку жељезничку пругу Москва-Лењинград, док је јужна операција била уперена против Западног фронта јужно од Туле коју је требало да изврши 2. оклопна армија, док је 4. армија требало са запада директно напредује ка Москви. Посебан оперативни њемачки план, под именом операција „Вотан“ је био уврштен у последњу фазу немачке офанзиве.

5. децембра 1941. Жуков је лансирао масивни совјетски контранапад против њемачке војске. Офанзива се развила на свим секторима у рејону Москве 6. децембра. Током јесени, Жуков је пребацивао свјеже и добро опремљене совјетске снаге из Сибира и са Руског далеког истока у Москву, али их је држао у позадини, док није одређен датум контраофанзиве. Важан моменат у довођењу појачања са далеког истока је била чињеница да су Совјети обавјештајним каналима дошли до информације да Јапан не планира инвазију на Совјетски Савез. Чувени руски шпијун, Рихард Зорге до ове информације је дошао када је видио да нове униформе јапанске војске имају кратке панталоне (и да стога дефинитивно неће напасти Сибир).

moskva_sneg

Сада је непријатељ био сувише близу Москви да би се игнорисао, и Жуков је послао појачања на њемачке линије, заједно са новим тенковима Т-34, и ракетним бацачима каћушама. Нове совјетске трупе су биле припремљене за зимско ратовање, а укључивале су и неколико ски-батаљона. Исцрпљени и промрзли Њемци разбијени су и одбачени на 100 до 259 километара од Москве до 7. јануара 1942. Совјети су консолидовали своје положаје у априлу 1942., дефинитивно одбивши њемачку пријетњу од Москве.

Не успјевши да поразе Совјетски Савез у брзом удару, Њемци су морали да се припреме за дугу и крваву борбу. Блицкриг се није догодио.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here