Насловна Друштво Годишњица Кумановског споразума

Годишњица Кумановског споразума

1
ПОДИЈЕЛИ

Данас је 17. годишњица потписивања војнотехничког споразума у Куманову, између представника Војске тадашње Савезне Републике Југославије (СРЈ) и Међународних безбедносних снага (КФОР). Споразумом који су потписали генерали ВЈ, односно МУП-а, Светозар Марјановић и Обрад Стевановић и британски генерал Мајкл Џексон, окончано је НАТО бомбардовање Југославије, које је трајало 78 дана. На КиМ су, 12. јуна 1999., у раним јутарњим часовима, прве стигле руске војне трупе, из састава мировних снага УН-а.

Кумановским споразумом федералне и српске снаге су се обавезале на повлачење свог људства и организације СРЈ и Републике Србије који могу војно да делују. То је значило повлачење редовних армијских и морнаричких снага, наоружаних група грађана, удружених паравојних група, ваздухопловних снага, територијалне одбране, пограничне полиције, обавештајних служби, полицијскиј јединица – локалне, специјалне, антитерористичке, јединице против демонстрација, као и било која група, или појединци које, као такве, наведе командант КФОР-а.

Дефинисане су и зоне ваздушне безбедности (ЗВБ) – 25 километара од покрајинске границе Косова ка унутрашњости тадашње СР Југославије, односно појас од 5 километара, мерено од покрајинске границе ка унутрашњости тадашње СРЈ, као и копнена зона безбедности која данас износи 382 км у дужини и 5 километара у ширини.

У Кумановском споразуму договорен је и повратак војног особља СРЈ и Србије на Косово и Метохију, као и то да ће КФОР обезбеђивати испуњавање обавеза повратка после одобравања истог. Међутим, ова одредба Кумановског споразума је у јавности ретко спомињана, нарочито у косовској и западној јавности. Међу одредбама је такође и члан И/параграф 5а, према којем – било какве снаге СРЈ, без претходног изричитог одобрења команданта КФОР-а, неће ни под којим околностима ући, поново ући, нити остати на територији Косова, ЗВБ и ЗКБ.
НАТО је у новембру прошле године укинуо ваздушну зону безбедности. Горњи ваздушни простор изнад Косова, на висини већој од 8.700 метара, отворен је за цивилни саобраћај почетком марта 2014.

Сарадња команде КФОР-а и Војске Србије данас је регулисана сарадњом на два нивоа – главном и нижем. На главном се сарадња одвија између команданата КФОР-а, односно ЕУЛЕX-а, по потреби, и Генералштаба Војске Србије, односно штаба МУП -а „за АП КиМ“. На нижем нивоу сарадња се одвија на командном, координационом и локалном нивоу. Од уласка безбедносних снага Републике Србије у копнену зону безбедности, 2001. до данас, ова сарадња је редовна, а како су обе стране више пута нагласиле, заснована је на партнерским и професионалним односима. Састанци Заједничке комисије су редовни, на њима се разговара о безбедности на КиМ-у, и о копненој и ваздушној зони, а по потреби се дискутује и о евентуалним инцидентима.

(Извор: Коссев)

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Pravi naslov bi trebao da glasi: ,,Danas je godisnjica kapitulacije u Kumanovu,,! No to i ne treba da cudi kada ste svi iz Miloseviceve guz**e ispali!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here