Насловна Политика Глобус: У Хрватској живи 50 до 100 екстремиста

Глобус: У Хрватској живи 50 до 100 екстремиста

0
ПОДИЈЕЛИ

У Хрватској живи између 50 и 100 особа, који би се због својих уверења, ставова и размишљања, могли назвати екстремним исламистима, пише загребачки Глобус.

islamski ekstremisti

Oни су углавном с подручја Пуле, Ријеке и Загреба.

Позивајући се на изворе из обавештајних кругова, наводи се да, према сазнањима служби, нико од њих није радикализован на начин да планира и изврши терористички напад.

Кључни међу њима су, ипак, познати или, како наводе у безбедносним службама, покривени су.

Уз то, седам или осам хрватских држављана има двојно сиријско држављанство, а безбедносни апарат располаже сазнањима о можда десетак тзв. конвертита, углавном жена које су кроз контакте с екстремним исламистима одлучиле да пређу у ислам.

Реч је о младим девојкама или женама у тридесетим годинама које већ иза себе имају један брак и траже нови.

Став безбедносних служби је, пише недељник, да Хрватској тренутно не прети директни терористички напад, а да је број ризичних особа мали у односу на земље у окружењу.

Ипак, безбедносни систем је у стању „појачаног опреза“, а министар унутрашњих послова Ранко Остојић то, како се наводи, назива трећим степеном приправности.

Наводи се и да припадници ИД Хрватске, углавном младе, покушавају да регрутују преко друштвених мрежа.

Реч је првенствено о неприлагођеним особама из дисфункционалних породица, верским лаицима, често девојкама на које шире своју пропаганда и које уверавају у исправност светог рата против САД-а и њихових савезника.

Потенцијалним регрутима се обећава новац и шире им се лажне приче о вредним некретнинама с базенима на одручју Сирије, које очекују све које им се придруже у испуњењу светих циљева.

Глобус сазнаје да су безбедносне службе изузетно задовољне сарадњом са Исламском заједницом у Хрватској.

Проблем је, међутим, то што су потенцијални регрути често недовољно информисани, не ознају ни основе ислама па их је лако завести.

Хрватске безбедносне службе највише мотре на границу према БиХ, у којој како се процењује живи 4.000 екстремиста, пише недељник.

Босна је земља у којој рат није завршен, већ је прекинут„, рекао је извор Глобуса и додао да ситуацију додатно компликују и радикализују компликовани политички и етнички односи, али и заостало оружје из рата

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here