Насловна Друштво Главашу одређен притвор, потврдио Врховни суд

Главашу одређен притвор, потврдио Врховни суд

0
ПОДИЈЕЛИ

Врховни суд Хрватске објавио је на интернет страни рјешење којим прихвата жалбу загребачког Жупанијског државног тужилаштва и Бранимиру Главашу одређује истражни затвор.

branimir-glavas

Највише правосудно тијело закључило је да би Главаш на слободи могао да уништи доказе или утиче на свједоке па му је одредило истражни затвор који „може трајати до правоснажног окончања кривичног поступка, али не дуже од казне на коју је оптужени неправоснажно осуђен“.

Одлука је донесена након жалбе Тужилаштва на одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда од 6. фебруара, које је закључило да се Главаш након изласка из затвора у Мостару може бранити са слободе.

Тужилаштво је истражни затвор за Главаша затражило истичући да је, пошто је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду Врховног суда у случајевима „гаража“ и „селотејп“ од осам година затвора, на снази пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

Подсјећајући да је и након поништења правоснажне пресуде и Главашевог изласка из затвора на снази неправоснажна пресуда, Врховни суд у рјешењу наводи да је загребачки Жупанијски суд морао „и без посебног предлога државног тужиоца да одлучи о примјени мјере истражног затвора против оптуженика“.

Суд подсјећа да је Главаш у истражном затвору провео укупно девет мјесеци и 29 дана, што је „далеко мање од рокова максималног трајања истражног затвора“, да тај затвор има своју законом строго прописану сврху, па вријеме које је осуђеник провео на издржавању казне затвора није могуће урачунавати у вријеме максималног трајања притвора, што тврде Главашеви браниоци.

„Због свега наведеног, како је у конкретном кривичном предмету на снази првостепена пресуда којом је оптужени Бранимир Главаш осуђен на казну затвора у трајању од десет година, а у овом поступку у Хрватској провео је у истражном затвору као факултативном тек десет месеци, требало је жалбу државног тужиоца прихватити“, закључује Врховни суд, а преноси агенција Хина.

Уставни суд Хрватске укинуо је 12. јануара пресуду Врховног суда у случајевима „гаража“ и „селотејп“ у којима је Главаш правноснажно осуђен на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991.

Од Врховног суда Уставни суд је затражио да понови поступак којим је потврдио осуђујућу пресуду загребачког Жупанијског суда.

Од укупно пет година и четири месеца, Главаш је у мостарском затвору био четири године, преостали дио казне одслужио је у Сарајеву и Зеници, а по изласку из затвора вратио се у Хрватску.

Након укидања те правоснажне пресуде на снази је остала неправоснажна пресуда којом је Главаш био осуђен на десетогодишњу казну затвора, на основу чега је одређен притвор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here