Насловна Друштво Главаш се враћа у притвор

Главаш се враћа у притвор

0
ПОДИЈЕЛИ

Осуђени за ратне злочине против српских цивила Бранимир Главаш враћа се у истражни притвор, јавила је вечерас Хрватска телевизија (ХТВ).

USTAVNI SUD GLAVASU UKINUO PRESUDU ZA RATNE ZLOCINE

Позивајући се на незваничне, али поуздане информације, јавна телелвизија јавила је да је Врховни суд прихватио жалбу загребачког Жупанијског државног тужилаштва, преиначио решење Жупанијског суда и поновно одредио истражни затвор за Главаша.

Врховни суд наложио је полицији да Главаша одведе у затвор у Реметинцу. Одлука је наводно донета у понедељак, а данас је достављена суду.

Главаш је недавно, после више од пет година проведених у затвору, пуштен из мостарског затвора пошто је Уставни суд недавно поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. и затражио да се поступак понови.

Завршио је у затвору у БиХ, пошто је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство, уз хрватско, има.

Против њега је на снази провостепена пресуда којом је због злочина у Осијеку, у случајевима познатијим као „Селотејп“ и „Гаража“ осуђен на десет година затвора, али је ванрасправно веће суда у Загребу одбило захтев тужилаштва да му поново одреди истражни затвор.

Главаш је осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here